Dodik ponovo o secesiji: Nezavisnost RS-a podržava sedam zemalja Evropske unije, branit ćemo se

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je u emisiji Telering RTRS-a još jednom govorio o secesiji, vraćanju nadležnosti Republici Srpskoj kao i o nezavisnosti ovog entiteta.

On tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen, što su uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka.

“U suštini lično branim ustavni poredak iako oni koji se bave propagandnim ratom nameću da ga rušim. Teritorijalni integritet BiH nije sporan sada, ali suverenitet jeste sporan”, naglasio je Dodik.

Dodik ostaje pri stavu da se u Republici Srpskoj neće uvažavati Zakon o Oružanim snagama na području RS i tvrdi da će pripadnicima Oružanih snaga dati dvije mogućnosti.

“Prvo, da svakom Srbinu koji hoće izaći iz takvog nelegalnog sastava će biti regulisan radno-pravni status u institucijama RS ili ovim koje postoje ili onim koje će se formirati i dat će se rok pripadnicima Oružanih snaga da napuste RS u tom svojstvu. Mogu ostati živjeti samo ako su građani”, naglasio je Dodik i poručio nadležnima u Federaciji BiH da ukoliko pošalju vojsku ili specijalne snage da ga spriječe u najgovom naumu računaju na otpor, pozivajući se na Ustav, u kojem stoji da snage iz jednog entiteta ne mogu preći liniju drugog.

“Ako žele prijeći tu liniju to je čist akt agresije, a mi imamo motivaciju da odbranimo RS, donijet ćemo dokumente i akte, a ako bude potrebno, branićemo je i sa našim snagama”, zaprijetio je Dodik.

Zatim je ponovio priču kako nezavisnost RS podržava sedam zemalja Evropske unije.

“Nezavisnost RS-a podržava sedam zemalja Evropske unije, ali neću reći koje su države u pitanju”, kazao je Dodik.