Dolaskom Efendića probudila se i Stranka za BiH: Krivična prijava za Željku Cvijanović zbog negiranja genocida

Stranka za BiH saopćila je danas da će podnijeti krivičnu prijavu Sudu BiH protiv Željke Cvijanović zbog negiranja genocida.

Napominju da je zakon o zabrani negiranja genocida i dalje je na snazi na teritoriji cijele države i pravosudni organi dužni su ga primjenjivati.

Javnost u Bosni i Hercegovini je zabrinuta posebno šutnjom novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmitha koji ne brani Zakon koji je donijela institucija OHR-a, a time ni ustavni poredak BiH, kaže se u saopćenju.

Bez obzira na šutnju OHR-a, pozivamo Tužilaštvo i Sud BiH da preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti, prije svega prema predsjednici manjeg bh. entiteta Željki Cvijanović koja potpisivanjem Ukaza, koji je pravno ništavan, krši krivični zakon BiH time što pokušava ometati njegovo provođenje na jednom dijelu teritorije BiH, čime se direktno ugrožava teritorijalni integritet države o kojem OHR i međunarodna zajednica stalno govore“, navode iz ove stranke.

Stranka za BiH podnijet će krivičnu prijavu Sudu BiH protiv Željke Cvijanović zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poredka Bosne i Hercegovine i narušavanja teritorijalnog integriteta BiH.

Pored toga, od Visokog predstavnika očekujemo da na osnovu bonskih ovlaštenja odbrani autoritet OHR-a koji je utemeljen Dejtonskim sporazumom. Dodikovi postupci imaju jasne elemente državnog udara na institucije BiH, i to se mora hitno sankcionisati. Bolje je da ovakve aktivnosti zaustavi visoki predstavnik nego građani Bosne i Hercegovine“, saopćeno je iz Stranke za BiH.