Dom zdravlja i dvije osnovne škole na Ilidži u projektu energijske efikasnosti

Općinski načelnik Nermin Muzur, održao je sastanak sa ministrom Enverom Hadžiahmetovićem na temu implementacije i realizacije projekta “Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo”.

S tim u vezi, u sklopu projekta “Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo” među prvih 15 objekata se nalazi zgrada Doma zdravlja Ilidža što ima izuzetan značaj za građanke i građane općine Ilidža.

Za objekte u sklopu projekta već je raspisana javna nabavka i očekuje se uskoro okončanje postupka, a time i početak radova.

Nakon potpunog zastoja u implementaciji projekta u prethodnom periodu, ove godine su otkočeni svi procesi, te su konsultanti intenzivno radili na izradi detaljnih energijskih audita, te izradi i reviziji projektne dokumentacije. Zahvaljujemo se uvaženom Ministru na podršci na ovom izuzetno važnom projektu za našu lokalnu zajednicu. Svakako se Općina Ilidža stavlja na raspolaganje za saradnju u cilju što bolje realizacije navedenog projekta. Zaista je uživanje pokretati konkretno projekte o kojima se priča desetinama godina”, istakao je načelnika Muzur.

U skladu sa strateškim opredjeljenjem Kantona Sarajevo utvrđeni su prioritetni kapitalni investicioni projekti u fuknicji zaštite okoliša. Prokjekti imaju za cilj povećanje energijske efikasnosti u javnom sektoru Kantona Sarajevo čijom se realizacijom postiže smanjenje negativnih efekata na kvalitet zraka usljed proizvodnje toplotne energije ali i racionalizacija troškova, ušteda budžetskih sredstava i mogućnost reinvestiranja.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građanjea i zaštite okoliša kao implementator projekta provest će mjere energijske efikasnosti na sljedećim objektima: Dom zdravlja Ilidža, Prva osnovna škola, Treća osnovna škola.