Građani Dobrinje podnijeli krivičnu prijavu protiv Efendića: Ne želimo skladište za kerozin u vodozaštitnoj zoni

Grupa građana sa Dobrinje zajedno sa Udruženjem Eko Akcija danas su podnijeli krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv Općine Novi Grad, koja je izdala urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu za gradnju kompleksa i terminala za kerozin.

Krivičnu prijavi podnijeli su protiv protiv osoba za koje tvrde da su zloupotrijebili službeni položaj i ovlasti da bi izdali dozvole za izgradnju skladišta kerozina u drugih objekata, a među njima su Semir Efendić načelnik Općine Novi Grad, njegov pomoćnik za urbanizam i zaposlenici u Službi za urbanizam.

“S obzirom da smo uvidom u dokumentaciju u Opštini došli do saznanja da je Opština bila nenadležna da izda urbanističku i građevinsku dozvolu jer se, između ostalog radi, o prostoru od značaja za FBiH koji je master planom aerodroma predviđen za širenje aerodroma, dozvole je moglo izdati samo resorno ministarstvo na nivou Federacije. Također, pošto je u pitanju treća vodozaštitna zona u njoj je po zakonu zabranjena gradnja objekata za skladištenje i točenje nafte i naftnih derivata pa nisu mogli dobiti zakonski vodnu saglasnost”, kazao je jedan od građana.

Uputili su i dopis Ministarstvu komunalne privrede KS Zahtjev za pokretanje postupka oglašavanja rješenja ništavnim kojim je dozvoljena izgradnja skladišta kerozina i ostalih objekata.

Od premijera i Vlade Kantona Sarajevo i Uredu za borbu protvi korupcije KS očekuju da ispitaju zakonitost izdatih dozvola za izgradnju te da zaštiti njihovo zdravlje jer su time ugrožene zalihe pitke vode.

Samo jedan litar goriva koji dospije u dodir s izvorištem može zagaditi cijeli milion litara vode”, tvrde građani.

Građani su protestovali nekoliko dana, a na jednom skupu se pojavio i načelnik Efendić gdje je poručio da nemaju osnova za strah, te da je sve urađeno po zakonu i ekološkim standardima.