Građani ove zemlje iz regiona od danas u SAD putuju bez vize

Ministar unutrašnjih poslova komentarisao je mogućnost bezviznog putovanja u SAD za većinu hrvatskih građana. Za turistička i poslovna putovanja ta mogućnost počinje danas.

“Potpisali smo cijeli niz sporazuma, uskladili naše sigurnosne protokole i povezali sigurnosne sisteme. Prije svega, one vezane za putovanja putnika. U svega godinu dana smo se povezali s bazama putnika svih aviokompanija koje putuju u Hrvatsku, s FBI-jem, DEA-om, naše se informacija izmjenjuju svakodnevno”, govori ministar Božinović, prenosi N1.

“Naši građani mogu od danas putovati u SAD bez vize. To smo obećali na početku mandata i ispunili. Zahvalan sam svim institucijama koje su učestvovale, posebna zahvala ide Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj”, kaže Božinović. Dodaje da su zbog pandemije morali biti vrlo inventivni pa su i međudržavni sporazumi potpisivani online.

Božinović dodaje da će hrvatski građani u SAD moći ulaziti po privilegiranom programu.

“Nismo se zaustavili na ovome, u bliskom smo kontaktu s Ministarstvom domovinske sigurnosti i mogu reći da će Hrvatska biti jedna od rijetkih država koja će ući u program Global Entry, a to znači da će naši državljani moći prolaziti kroz granične prijelaze u SAD-u na privilegiran način, bez kontrole. To je način koji SAD daje samo državama u čije institucije imaju veliko povjerenje. Uz Njemačku, Švicarsku i Veliku Britaniju, Hrvatska će biti 4. europska zemlja koja će ući u Global Entry”, rekao je ministar.

Podsjetimo, hrvatski državljani od danas mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana, objavilo je američko veleposlanstvo u Zagrebu.

“Izuzetno smo zadovoljni što hrvatski građani sada imaju mogućnost putovati u Sjedinjene Države bez vize”, rekao je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Zagrebu Mark Fleming u saopćenju medijima.