Poziv tinejdžerima za prijavu na radionicu “Grafiti – umjetnost i poruka”: Naučite sve o uličnoj umjetnosti

U subotu, 30.oktobra, Centar za edukaciju i istraživanje Nahla i Grad Sarajevo organziraju radionicu za tinejdžere „Grafiti – umjetnost i poruka“.

Radionica se realizira u okviru projekta „Kliktivizam čini stvarnu promjenu“ Centra za edukaciju i istraživanje „Nahla“ i Grada Sarajevo koji finansiraju Evropska unija i Vijeće Evrope kroz zajednički program „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

Kako su istakli organizatori, ovom radionicom žele naučiti mlade kako da budu odgovorni prema okolišu, kreiraju pozitivne poruke i naprave uličnu umjetnost te suprotstave se govoru mržnje.

Mnogo je predrasuda o uličnoj umjetnosti izrade grafita. Takvi stavovi se kreiraju na osnovu loših primjera grafita koji znaju širiti i poruke mržnje te uništiti i dijelove građevina i zgrada koje nisu namijenjene za ‘šaranje’, stoga nam je važno da mladi nauče koji je to put do legalne izrade grafita u javnom prostoru“, kazali su organizatori.

Ovim putem pozivanju tinejdžere i tinejdžerke da krenu na turu po Sarajevu kako bi im pokazali dobre i loše primjere ulične umjetnosti, a onda zajedno sa mentorom da kreiraju grafite s pozitivnim porukama na prenosnim pločama.

Naučit ćemo šta je govor mržnje, zašto mu nije mjesto u javnom prostoru te kako da iniciramo uljepšavanje našeg okruženja i kreiramo uličnu umjetnost koja nadahnjuje. Ali – i pod kojim uvjetima možemo da apliciramo uličnu umjetnost na javne površine“, dodaju.

Organizatori napominju da je radionica namijenjena tinejdžerima od 14 do 19 godina.

Tura po Sarajevu će biti organizirana autobusom te će učesnici moći odabrati na kojoj stanici će se uključiti.

Izrada grafita bit će održana u prostoru CEI Nahla. Hrana i osvježenje su osigurani, kao i sav materijal potreban za rad.

Prijaviti se možete putem LINKA.

Termin održavanja: subota, 30. oktobar 2021. od 10.00 do 16.00 sati

Učesnici su obavezni nositi maske kao dio prevencije COVID19 pandemije!

Raspored aktivnosti tokom dana:

9.30 – 13.00 sati – Tura po Sarajevu (posjeta različitim lokacijama sa uralima i grafitima, uz razgovor o govoru mržnje i upotrebi javnih površina u svrhu ulične umjetnosti)

13.00 – 16.00 sati – radionica o grafitima u prostoru CEI Nahla na Otoci.