Ivo Komšić promovirao knjigu: Dokumentovana uloga Tuđmana u zločinima u BiH

Ivo Komšić, ugledni univerzitetski profesor, ratni član Predsjedništva RBiH i učesnik pregovora u Dejtonu, objavio je novu knjigu pod nazivom “Tuđmanov haški profil, udruženi zločinački poduhvat na BiH“.

Knjiga je danas promovisana u Sarajevu. Promociji je prisustvovao veliki broj istaknutih ličnosti iz političkog i društvenog života Bosne i Hercegovine.

Knjiga je rađena na arhivskoj građi, koja je autentična, veoma važna i ne odstupa od onoga što je Haški sud utvrdio. U knjizi se nalazi i skraćena verzija optužnice, zatim prvostepene i drugostepene presude.

Zapravo udruženi zločinački poduhvat je cijela organizacija koja obuhvaća više ljudi i na čelu tog udruženog zločinačkog poduhvata je Franjo Tuđman sa svojim ministrom odbrane i zapovjednikom vojske, jer zapravo sve što se u BiH dešavalo od 1992, pa čak i 1991. je projektovano u Tuđmanovom kabinetu. Ovi naši nesretni Hercegovci koji su osuđeni su bili samo izvršitelji tog zločinačkog plana”, kazao je Komšić ranije.

Urednik knjige Drago Pilsel smatra da je riječ o vrlo važnoj knjizi koja ukazuje da se ne smije preći preko zločina.

Tačno je počinili su ih pojedinci. Ali je Haški sud utvrdio da je na čelu udruženog zločinačkog poduhvata bio “junak” ove knjige pokojni Franjo Tuđman. Haški sud je individualizirao krivice i odgovornosti za počinjene zločine, iako se oni nisu mogli izvršiti bez dobro organiziranog sistema vlasti, bilo državne, bilo paradržavne.

Pojedinci su djelovali u okviru tih vlasti, kao jedinstvena grupacija i formacija, tako da je Haški sud uveo kategoriju udruženog zločinačkog poduhvata pod kojim se jedino mogla sagledati cjelina počinjenog zločina, njegova dubina i obim. Pod tom kategorijom ograničene kolektivne krivice, Sud je cijenio zločine i izrekao svoje presude“, kazao je Pilesel.

Profesor Husnija Kamberović smatra da je Komšić ovom knjigom naglasio da Herceg Bosna nije bila produkt nikakve hrvatske politike unutar Bosne i da se ona nije kreirala u Grudama.

Bila je produkt hrvatske politike u Zagrebu i svi oni koji su radili za Herceg Bosnu samo su bili puki Tuđmanovi izvršitelji“, zaključio je Kamberović.