Kanton Sarajevo i Unsko-sanski kanton zajedno rade na uključivanju djece migranata u obrazovni proces

Delegacija Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, na čelu s ministricom Naidom Hota-Muminović boravila je danas u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu.

Na sastanku sa premijerom USK Mustafom Ružnićem i ministrom obrazovanja Alminom Hopovcem, kojem su prisustvovali i predstavnici organizacija Save the Children i UNICEF, razgovarano je o pozitivnim praksama koje ovaj kanton ima u oblasti uključivanja djece migranata u odgojno-obrazovni proces, te saradnji kantonalnih ministarstava u tom procesu.

Kako je istaknuto, kroz obrazovni proces u školama USK do sada je prošlo oko 1.560 djece migranata, a nastavu prati trenutno njih oko 200.

U nastavni program je uključen i jedan srednjoškolac u Mješovitoj elektrotehničkoj i drvno-prerađivačkoj školi, koja je prva i za sada jedina srednja škola u BiH, u koju je upisano dijete iz migrantske porodice.

Radi se o 15-godišnjaku čija je iranska porodica u procesu dobijanja azila u našoj zemlji. Zahvaljujući dodatnoj pripremi nastavnika i pomoći drugara iz školskih klupa, on uspijeva pratiti nastavu, uz kombinaciju bosanskog i engleskog jezika.

Rezultati u obrazovanju djece su ocijenjeni dobrim, a želja je, po riječima ministrice Hota-Muminović, da sve što je urađeno u ovom kantonu bude realizirano i u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS je organiziralo izvođenje pripremne nastave, a u proces su uključene dvije škole i 63 djece migranata.

Smatramo da od Unsko-sanskog kantona možemo puno toga naučiti. Ovaj kanton je prošao težak put u mnogim pitanjima koja se tiču migrantske populacije. U resoru obrazovanja govorimo o najboljem interesu svakog djeteta i mi hoćemo da im omogućimo najbolje uvjete, pa bar to bilo i privremeno. Želimo da slijedimo dobre primjere, da i Kanton Sarajevo uradi svoj dio posla po pitanju obrazovanja djece migranata“, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Ministar Hopovac je kazao da je ovaj kanton svojim pravilima i zakonima omogućio da djeca migranata uključena u odgojno-obrazovni proces dobiju i vazeće svjedodžbe.

Mi smo prošle godine imali čak pet osnovih škola koje su uključivale u odgojno-obrazovni proces ‘djecu u pokretu’, a ove godine četiri škole“, istakao je.

Jedno od osnovnih prava svakog djeteta je pravo na obrazovanje, a to ističu i u organizacijama Save the Children i UNICEF koje podržavaju ove aktivnosti minsitarstava i škola.

Ono što je naš naredni korak jeste da pokušamo djecu uključiti i u srednjoškolsko obrazovanje. To je cilj svih nas, da djeca koja su ovdje dobiju znanje“, istakla je Maja Andrić, predstavnica organizacije Save the Children.

Premijer Ružnić je istakao da je USK jedinstven primjer uspjeha u oblasti uključivanja djece migranata u obrazovanje, u BiH ali i šire.

Na sastanku u Bihaću je upriličena i prezentacija inkluzije djece u pokretu u školama koje su uključene u ovaj projekt.