KJKP ViK o zatrovanoj vodi u Vogošći: Građani kritikuju nas, ali nemamo ništa s lokalnim vodovodima

Povodom jučerašnjeg izvještavanja medija o vodi u Vogošći oglasili su se i iz KJKP ViK.

Ovim saopćenjem žele skrenuti pažnju da lokalni vodovodi nemaju povezanost sa sistemom javnog vodosnabdijevanja koji je u nadležnosti KJKP ViK.

Povodom objave da voda u općini Vogošća nije zdravstveno ispravna zbog prisustva bakterija, a na osnovu analize koju je izvršio Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo na lokalnom vodovodu Krivoglavci na teritoriji Općina Vogošća, građani sa ovog lokaliteta su vidno uznemireni i sve kritike i negativne konotacije upućuju KJKPVIK-u.

Često se dešava, da objave koje se odnose na lokalne vodovode, dovode u zabunu građane koji nisu upoznati sa tim da lokalni vodovodi nemaju povezanosti sa sistemom javnog vodosnabdijevanja koji je u nadležnosti KJKP VIK-a. Voda u sistemu KJKP ViK-a je pod svakodnevnom kontrolom i zdravstveno ispravna za piće i upotrebu“, navode iz preduzeća.

Podsjećamo, u sklopu redovne mjesečne analize higijenske ispravnosti vode na lokalnim vodovodima na području općine Vogošća, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo uzeo je uzorak vode sa lokalnog vodovoda Krivoglavci.

Nakon detaljne analize uzetog uzorka vode, Općini Vogošća od strane Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo stigla je obavijest o zdravstvenoj ispravnosti vode.

Navodi se zabrinjavajući podatak da ta voda uopšte nije za korištenje!

Važno saopćenje: Voda u Vogošći nije za piće, ali ni za kupanje i pranje posuđa