Kompanija Adobe daje svim zaposlenicima u SAD-u rok do 8. decembra da se vakcinišu

Sve više tehnoloških komopanija pokušava svoje zahtjeve uskladiti s vladinim direktivama. 

Na popisu takvih kompanija sada se našla i kompanija Adobe, koja zahtijeva da svi zaposlenici u SAD-u budu cijepljeni protiv virusa.

Kompanija je zaposlenicima poručila u e-mail poruci da se moraju cijepiti do 8. decembra ako žele izbjeći neplaćeni dopust.

Predsjednik Biden je prethodno svim saveznim kompanijama dao rok do 8. decembra da zahtijevaju da svi njihovi zaposlenici budu cijepljeni protiv COVID-19.

Adobe je kompanija koja dobrim dijelom posluje s vladom SAD-a. Ranije ove godine, kompanija se udružila s vladinim agencijama u svih 50 država kako bi im pomogla modernizirati svoje usluge s Adobe Experience Cloud i Adobe Document Cloud alatima.

Uz to, kompanija je tijekom pandemije čak pokrenula Vladin program brzog odgovora kako bi se osiguralo da ljudi mogu nesmetano pristupiti državnim uslugama, kao što su web stranica za zakazivanje cijepljenja, piše Engadget.

Glavna direktorica kompanije Adobe, Gloria Chen, napisala je u e-mailu da je prema podacima interne ankete, u SAD-u već 93,5 posto zaposlenih već u potpunosti cijepljeno ili u procesu dobivanja obje doze.

Unatoč naredbi, kompanija će razmotriti vjerska i medicinska izuzeća.

Ovakav potez kompanije nije izuzetak jer sve više tehnoloških kompanija od svojih zaposlenika zahtjeva cijepljenje.

Google je počeo zahtijevati od svih zaposlenika da se cijepe protiv virusa još u julu, a Apple iako još nije izdao takav zahtjev, od 1. novembra tražit će od necijepljenih zaposlenika svakodnevno testiranje.