Međunarodni aerodrom u Sarajevu nam je pojasnio kako sigurno putovati u Švedsku i koliko je vraćeno putnika

Državljanima Bosne i Hercegovine od 4. oktobra zabranjen je ulaz u Švedsku, osim u hitnim slučajevima.

Ova odluka ostaje na snazi do 31. oktobra 2021. godine.

Stranim državljanima koji planiraju putovati u Švedsku iz Bosne i Hercegovine od 4. oktobra bit će dozvoljen ulazak u Švedsku samo ako spadaju u kategoriju izuzeća.

Izuzeci uključuju međunarodne državljane koji imaju švedsku boravišnu dozvolu, osobe koje moraju ući u Švedsku iz bilo kojeg hitnog razloga i one koje prikažu negativan rezultat testa na koronavirus.

Povodom ovoga kontaktirali smo Međunarodni aerodorom u Sarajevu da vidimo šta sve putnik mora imati ukoliko se odluči da ide u ovu zemlju.

Prije svega ističu da, od kada su na snazi novi uslovi za ulazak BIH građana u Švedsku, pa do 6. oktobra niti jedan putnik nije vraćen sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Za ulazak u Švedsku putnici iz BIH moraju posjedovati certifikat o testiranju koji pokazuje negativan rezultat testa na Covid 19 dobijen u roku od 72 sata prije dolaska ili digitalni Covid certifikat Europske unije (EUDCC) koji pokazuje da su u potpunosti vakcinisani ili dokaz o prebolovanom virusu“, pojasnili su za Sarajevsku seharu.

Potvrde o vakcinama dobijene u Albaniji, Andori, Farskim Ostrvima, Izraelu, Maroku, Monaku, Sjevernoj Makedoniji, Panami, San Marinu, Švicarskoj, Turskoj, Ukrajini ili Vatikanu prihvataju se umjesto EUDCC -a.

Dakle, u ovom trenutku Švedska ne prihvata bosanskohercegovačke vakcine, a zabrana putovanja odnosi se na one koji nisu vakcinisani u bilo kojoj od gore navedenih zemalja ili ukoliko nemaju EDCC certifikat. Takvi putnici moraju imati negativan COVID test, ili ovjereni COVID 19 certifikat kojim dokazuju da su prebolovali i oporavili se od koronavirusa, kao i imati bitan razlog za putovanje“, kazali su.

Od početka pandemije, Švedska je prijavila ukupno 1,157,083 slučajeva infekcije COVID-19 i ukupno 14,861 smrtni slučaj, na osnovu podataka koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).