Milorad Dodik na konferenciji odgovarao da li je u alkoholiziranom stanju i što Bošnjake naziva muslimanima

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH danas se na konferenciji za novinare osvrnuo na izjave Zorana Čegara koji je kazao da je htio Dodika uhapsiti i da je uvođenjem harmonikaša prekršio procedure.

Sad sam čitao jednog koji kaže zbog pjesme u Predsjedništvu da je on bio spreman da obuče opremu i da dođe da hapsi Dodika. Zamislite kako to izgleda. Baš sam se prepao. Harmonikaš je ušao u Predsjedništvo sasvim normalno. Ne vidim ništa nenormalno tu. Niko ovdje ne priziva sukobe osim nekih bolesnih glava. Gdje piše da ne smije haromonikaš da uđe“, kazao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je danas pojašnjavao da će danas u Banjoj Luci imati sastanak te da će u narednim danima biti pripremkjeni akti i set zakona koje će usvojiti u NSRS i vratiti nadležnosti RS. Tvrdi da se nijedna nadležnost data BiH Ustavom BiH neće dirati.

Novinar Istrage.ba Avdo Avdić pitao je Dodika kako misli riješiti Brčko distirkta kada je u pitanju skidanje nadležnosti s BiH.

Brčko distrikt je zaseban distrikt u vlasništvu dva entiteta. To pitanje nije sada u opservacijama, kada dođe vrijeme imat ćemo prijedlog i za to“, rekao je Dodik čime je naslutio da nema rješenje za Brčko distrikt.

I na današnjoj konferenciji Dodik je govorio o muslimanima, a ne Bošnjacima, sukobu “muslimana i Hrvata“ u FBiH koji se ne mogu ništa dogovoriti.

Na pitanje kakvu poruku je htio poslati dolaskom s harmonikom u Predsjedništvo BiH Dodik je kazao “moja poruka je da nema razloga da se obični ljudi sekiraju, nikakve sukobe niko ne priziva, ko pjeva zlo ne misli to sam naučio od svojih roditelja.”

Apsolutno nisam htio nikoga da provociram. To je nešto što je moj odgovor na uzavrelu situaciju, bolje da pričamo o harmonikašu nego o tome kako će neko dizati neke vojne jedinice, a što je posljednjih dana tema u FBiH da je rat. Eto to je poruka“, kazao je Dodik.

Na pitanje da li je danas u alkoholiziranom stanju s obzirom da je i sam rekao da je bio alkohol u njegovom kabinetu, Dodik je kazao:

Ja nisam čovjek koji upražnjava alkohol, apsolutno nisam pod dejstvom alkohola, jedna čašica u našem narodu je uvijek za zdravlje, a mislim da tamo nisam popio nijednu čašicu nego tek nešto malo. A u svakom slučaju je li neko misli da jedna čašica rakije može da poremeti, ali u svakom slučaju potpuno sam trijezan, stabilan i kao što vidite šarmantan“, kazao je.

Drugo pitanje upućeno Dodiku odnosilo se na stalno nazivanje Bošnjaka muslimanima.

Gospodine Dodik da li ste vi svjesni da svaki put kad Bošnjake nazivate muslimanima dižete nacionalne tenzije i zašto to radite. Je li vam toliko teško izgovoriti riječ Bošnjak, maloprije ste rekli ‘sukob muslimana i Hrvata’, nema ovdje sukoba muslimana i Hrvata. Postoje tri nacionalna tora od kojih vi jedan zastupate. Nažalost, tako je kako je“.

Dodik je kazao kako nema namjeru nikoga da vrijeđa.

Dok vi budete skrnavili RS iz FBiH, dok budete pisali kako je ona šumska, kako je ovakva ili onakva, šta očekujete od nas da se drugačije ponašamo. Ja ne želim vas da uvrijedim, ja sam odrastao u društvu u kojem su postojali muslimani, Srbi, Hrvati i to nikada nije bilo u mojoj porodici, mom okruženju negativno konotirano i ne mogu da vjerujem da bi to trebalo i vas nešto da vrijeđa. Ja samo iz tog razloga, mog ranog odrastanja, znam da je to tako bilo. Vi ste se proglasili Bošnjacima, ja to poštujem, nema nijedan razlog u tom pogledu. Mogu i ja vama da postavim pitanje zašto je Republika Srpska problem? Možda meni vaše pitanje ne godi ali pokušavam da odgovorim“.

Na još jedno pitanje Patrije da li mu je Milan Tegeltija zamjerio što nije on zasvirao, Dodik je kazao da nije znao da Tegeltija svira harmoniku.

Vidiš što je to dobro. On zna svirati, a ja pokušavam da nešto pjevam“.

Na pitanje hoće li promijeniti karijeru kad mu već dobro ide pjevanje, Dodik je kazao:

To je samo znak da se imam čime baviti kad se prestanem baviti politikom. Ja mislim da bih ja sa par pjesama da ih naučim i uvježbam s orkestrom napunio dvoranu barem prvi put.”

Dodik je na kraju kazao da ne želi nikoga da povrijedi i da su potpuno pogrešna razmišljanja o tome.

Ali ja sam političar, imam prijatelja Bošnjaka s kojima sam odrastao, s kojima se družim, ali ja se bavim politikom i danas sam saznao da su muslimani vjernici domicilni, a da je SPC spoljno-političko pitanje BiH kao i Katolička crkva. Ja se s tim ne slažem“, zaključio je.