Milorad Dodik se u dva dana posvađao sa dvije novinarke

Član predsjedništva BiH Milorad Dodik, već odavno poznat po napadanju medijskih kuća i novinara, u samo dva protekla dana je imao dva nova sukoba s novinarima tokom press konferencija.

Dodik vrijeđao BN, njihova novinarka mu oštro odgovorila

Dodik je, nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen održao konferenciju za novinare, a obilježila ju je svađa sa Slađanom Jašarević, novinarkom BN televizije.

Dodik je izjavio da je afera “kisik” iskreirana i da je to igranje ljudskim životima, a da to podupire BN televizija, na čiji račun je ispričao i neukusan vic, prenosi N1.

Jašarević ga je nakon toga pitala zašto BN televizija ne može dobiti signal, te je istakla da je Dodik proveo 20 minuta vrijeđajući BN i nazivajući ih izdajnicima.

Ovo je posljednji put da se tako obraćate kada je u pitanju BN televizija. Gospodine Dodik, ja sam član porodice poginulog borca, dok ste vi švercovali cigarete. Da se više niste usudili. Vi ćete meni reći da sam ja izdjanik. Vi ste jedan obični švercer i ratni profiter! Vi gulite ovaj narod, da vas je sramota“, rekla je Jašarević, nakon čega je napustila press konferenciju.

Vidite da BN nije normalna televizija. Ona je instruisana da dođe ovdje u ime svog glasnika da radi ovo što radi. Najveći zlotvor za Republiku Srpsku je BN televizija“, prokomentarisao je Dodik.

Novinarka N1 postavljala pitanja koja se nisu sviđala Dodiku

Danas je novinarka N1 televizije pitala Dodika o neslavnoj aferi “ikona”, što je izazvalo napade na tu televiziju.

Novinarka ga je pitala sjeća li se imena čovjeka koji mu je poklonio ikonu, na šta je Dodik reagovao tvrdnjom da su televizija N1 i drugi tu aferu izmislili.

Novinarka je ponovila pitanje, na što je Dodik rekao: “Vaša televizija je izmislila predmet ‘Ikona’ i sve ste slagali, ne lično iako ste bili dio toga. Već je vaša televizija sve to slagala i svi koji su učestvovali u tome.

Dodik je također rekao da je N1 televizija izmislila tu aferu “dok se Milorad Dodik borio za život u kliničkom centru.

Podsjećamo, Dodik je pozlaćenu ukrajinsku ikonu, staru 300 godina, uručio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu 14. decembra, nakon čega je ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH sa molbom za “detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine”.

Rusija je ikonu vratila 23. decembra ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi, a 18. decembra je tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo predmet, kako bi izvršilo provjere “u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu”.