Ministar Delić potpisao ugovore s deset udruženja: Značajni projekti iz oblasti ekologije i očuvanja šuma

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas ugovore sa 10 kantonalnih udruženja, čiji su projekti izabrani na javnom pozivu za prikupljnje ponuda za finansiranje, odnosno sufinansiranje projekata iz oblasti šumarstva.

Na osnovu Programa utroška namjenskih sredstava u oblasti šumarstva iz Budžeta Kantona Sarajevo za provođenje šumsko-uzgojnih radova i radova na zaštiti šuma na području Kantona Sarajevo u 2021. godini, Ministarstvo privrede je raspisalo javni poziv za prikupljanje ponuda s ciljem dodjele namjenskih sredstava udruženjima koja djeluju na području Kantona Sarajevo.

Uslove iz Javnog poziva ispunilo je deset udruženja s projektima koji su od velikog značaja u oblasti očuvanja životne sredine, ali i edukacije o važnosti zaštite i očuvanja životne sredine.

Drago nam je da su projekti udruženja koja su ispunila kriterije po ovom pozivu raznovrsni, od onih koje se bave šumama na terenu, do projekata podrške pčelarstvu, edukaciji, zaštiti životne sredine. I u narednom periodu, ovo ministarstvo i Uprava za šumarstvo nastavit će pružati podršku udruženjima za zaštitu i očuvanje naših šuma”, poručio je sa današnjeg skupa ministar Delić.

Udruženja koja su danas dobila podršku Ministarstva su Udruženje Eco Active Natura za projekt “Očistimo i ozelenimo dvorišta naših škola”; Lovačko udruženje “Sarajevo” s projektom “Izgradnja hranilišta za karnivore s ciljem zaštite šuma, domaćih životinja i poljoprivrednih kultura”; Univerzitetsko planinarsko-smučarsko društvo “Bukovik” s projektom “Aktivnosti planinara u edukaciji na zaštiti šuma, čišćenju od smeća, markiranju i obilježavanju planinarsko-šumskih staza i šetnica na relaciji Crepoljsko – Bukovik – Skakavac”; Univerzitetsko planinarsko-smučarsko društvo “Energoinvest” za projekt “Promocija i očuvanje prirodnog nasljeđa planinarskih transferzala i staza u Kantonu Sarajevo”; Udruženje poljoprivrednika i poljoprivrednih proizvođača “GREBAK” za projekt “Uređenje i čišćenje korita rijeke Željeznice na području Sokolović Kolonije”; Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH za projekt “Varijabilnost bijelog jasena u BiH”; Ornitološko društvo “Naše ptice” s projektom “Edukacija o zaštiti ptica u šumskim ekosistemima Kantona Sarajevo”; Udruženje majke djece sa posebnim potrebama “Radost života” za projekt “Recikliranje u svrhu zaštite okoliša i prirodnih resursa”; te Udruženje građana Društvo pčelara Kantona Sarajevo s projektom “Pčelinjom pašom do više meda i drugih pčelinjih proizvoda”.

Osim navedenih udruženja, uvjete iz Javnog poziva ispunila je i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja sa projektom “Monitoring i zaštita šumskih ekosistema od potkornjaka na prostorima zaštićenih prirodnih područja Kantona Sarajevo”.