Foto: A. Sm. (Sarajevska sehara)/ Arhiv

Ministarstvo za boračka pitanja KS: Naložena isplata septembarskih egzistencijalnih naknada

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dalo je nalog za isplatu septembarske  egzistencijalne naknade pripadnicima boračke populacije iz našeg kantona.

U zavisnosti od termina transfera sredstava prema bankama i brzine rasknjižavanja u bankama očekuje da će korisnici ova sredstva na računima imati od ponedjeljka, 11. oktobra ove godine.

„U obračun za septembar je uključeno 3.187 lice, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje. Za septembar će biti isplaćeno 678.905 KM za redovnu i retroaktivnu isplatu, pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima dobiti retroaktivno pripadajući iznos“, kazali su iz Ministarstva za boračka pitanja KS.

Dodaju da je najveći iznos 275 KM za 55 mjeseci učešća, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci učešća.

S obzirom na proceduru obrade, manji broj zahtjeva se nalazi u obradi i isti će biti obuhvaćeni narednim obračunima, kroz redovnu i retroaktivnu isplatu shodno rješenju.

Pozivamo korisnike koji utvrde grešku u isplati – netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnog i drugo da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi eventualna greška bila otklonjena“, kazali su iz minstarstva.

Također, ističu da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ostvarivanje ovog prava, tj. na njegov prestanak, među kojima misle na zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate.

Podsjećaju i da pravo na egzistencijalnu naknadu NE MOŽE imati lice koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite – porodična i lična invalidnina i drugo.

„U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti“, naglasšavaju iz ovog resornog ministarstva.