Nevakcinisane trudnice prve na udaru delta soja, sve više mladih gube živote u najgorim mukama

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, prof.dr. Peđa Kovačević, specijalista pneumofizilog i subspecijalista intenzivne terapije kazao je za N1 da opasnost od Covid-a za trudnice nije ozbiljno shvaćena.

Posljednja američka studija je pokazala da je Delta soj posebno prijemčiv za trudne žene. Imaju veću šansu da umru, ako nisu vakcinisane. Dolazi nam zima, koja će biti katastrofa“, kaže za N1 prof.dr. Kovačević.

U Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS – jedine ove vrste u BiH imaju 10 intenzivista, u Sarajevu samo dva.

Nama je i 10 premalo”, dodaje dr. Kovačević.

A ovi subspecijalisti su nam najpotrebniji u protekle dvije godine pošasti korone. Heroji u bijelom koji se bore za živote svih Covid oboljelih.

Šta je ECMO ili “vještačka pluća”?

Bosna i Hercegovina ima ECMO aparate samo na ovoj Klinici. ECMO je krajnji spas za teško oboljele. Njima respiratori više pomoći ne mogu.

ECMO su takozvana “vještačka pluća“ – nužan kada respirator ne može više dostaviti dovoljno kisika u krv ili izbaciti CO2.

U Banjaluci imaju četiri ECMO aparata.

Prof.dr. Peđa Koračević je N1 ekipi koja je jutros boravila u ovoj vrhunski opremljenoj Klinici – u Covid intenzivnoj njezi popunjenoj sa 80 posto bolesnika, svjedočio koliko je alarmatno stanje sa nevakcinisanim, sa teškim pacijentima.

Bilo je čak osam trudnica koje su bile na respiratoru. Niti jedna nije bila vakcinisana.

Zbog težeg oblika koronavirusa na ECMO aparatima su bile tri trudnice.

Samo jedna od tri trudnice koje su na UKC bile na ECMO aparatu, oporavlja se i trudnoća je održana uspješno“, rekao je za N1 prof.dr. Kovačević.

To potvrđuje koliko je ovo upravo virusu izložena kategorija stanovništva, a ujedno zbunjena zbog preporuka da ili ne se vakcinisati.

Ali mi možemo imati i 70 ECMO aparata, ako oni znače samo do 20 odsto preživljavanja – bez vakcinacije- to je minorno. Maksimum se može postići samo vakcinacijom, a u Bosni i Hercegovini imamo nevjerovatno malo vakcinisanih osoba” , upozorava za N1 prof.dr. Peđa Kovačević.

Borba za dva života iz BiH na ECMO aparatu u Zagrebu neizvjesna

Podsjetimo, prošlog vikenda iz BiH je u Zagreb hitno prebačena 33-ogodišnja Covid oboljela trudnica.

Trudnica je u 20. sedmici trudnoće sa obostranom upalom pluća- koja su, prema riječima ljekara u Sarajevu ‘ praktično nestajala’.

U takvim situacijama potreban je ECMO, uređaj koji zamjenjuje pluća. Borba za dva života iz BiH u Zagrebu još je neizvjesna.

Ljekari u Zagrebu, koje su novinari N1 kontaktirali, nisu mogli dati više informacija, a svaka informacija zbog želje porodice, bezvrijedna je u odnosu na dva života.

Kod susjeda sve mlađi oboljeli, sve mlađi smrtno stradali – svi nevakcinisani

Gotovo svakodnevno iz Srbije stižu slične vijesti o mladim ženama koje umiru jer nisu vakcinisane.

Sahranjena dr. Ivana (27). U utorak bila pozitivna, u nedjelju je nije bilo. Vjerila se prije mjesec dana, stravičan je naslov Telegraf.rs.

Ivana Latovljev bila je stomatološkinja. Mlada doktorica osjetila je jedan jedini simptom, izgubila je čulo mirisa, te se testirala. Test je u utorak bio pozitivan, piše Telegraf.rs.

Bila je odmah poslije toga u kućnoj izolaciji, imala je blage simptome nalik prehladi. Pogoršalo joj se stanje, odvezena je u Pančevo na prijemno odeljenje. Intubirali su je, kiseonik, reanimacije. Sve se to dešavalo na putu do Pančeva. Ljekar uspije da je podigne jednom, ona opet utone. Uspio je da je oživi na nekoliko minuta i tako više puta. Ispred bolnice u Pančevu se izgubila poslednji put“, objašnjava koleginica.

Ne znam kako se zarazila, pričala je da je želi da rađa, pa nije bila sigurna treba li da se vakciniše. Moguće je da se zarazila na radnom mestu, to nećemo nikad znati“, priča Ivanina koleginica.

Intenzivisti iz Banjaluke stoga – imaju samo jednu poruku za sve nas, posebno trudnice pred nadolazeću zimu – VAKCINIŠITE SE!