Nova virusna zarazna bolest otkrivena u Japanu nakon ugriza krpelja

Novi virus čiji su prenosioci krpelji otkriven je u Japanu, a naučnici su ga nazvali Jezo virus (Yezo virus), prenose svjetski mediji.

Do sada je poznato da je povezan sa patogenima koji izazivaju Krimsko-kongoansku hemoragijsku groznicu i Nairobi bolest ovaca.

Prvi slučaj novog virusa zabilježen je u Japanu 2019. godine. Tada je četrdesetjednogodišnji muškarac hospitalizovan sa temperaturom i bolovima u nozi, nakon što ga je ugrizao krpelj dok je šetao kroz šumu na ostrvu Hokaido.

Čovjek, koji je otpušten kući poslije dvije sedmice, testiran je negativno na sve poznate bolesti koje krpelji prenose.

Naučnici sa Univerziteta Hokaido, i virusolog dr Keita Macuno za Međunarodnog Instituta za kontrolu zoonoza, više puta je analizirao uzorke krvi pacijenta i otkrio novi virus.

Tim naučnika je svoja istraživanja objavio krajem septembra u časopisu “Nature Communications”, a novi virus je sličan nairovirusima, koji su česti uzročnici zaraze kod čovjeka.

Jedan od nairovirusa izaziva Krimsko-kongoansku hemoragijsku groznicu, koja se manifestuje bolovima u mišićima, dijerejom i podlivima, a može da dovede do otkazivanja jetre i smrtnog ishoda.

Novi virus najviše liči Sulina i Tamdi virus, koji su otkriveni u Rumuniji i Uzbekistanu. Tamdi virus je navodno proteklih godina registrovan u Kini kod pacijenata koji su imali akutnu groznicu.

Novi Jezo virus mogao bi da izazove visoku tjelesnu temperaturu, i da dovede do pada trombocita i leukocita, koji štite tijelo od bakterija i virusa.

Naučnici su analizirali uzorke krvi i drugih pacijenata koji su od 2014. iskazivali slične simptome kao i čovjek koji je bio hospitalizovan.

Najmanje sedmoro ljudi bilo je inficirano novim virusom u Japanu od 2014, ali do sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj“, rekao je Macuno.

Naučnici su, tražeći izvor virusa, otkrili da je RNA Jezo virusa prisutan kod tri vrste krpelja koji postoje na ostrvu. Antitela na virus pronađena su kod jelena i rakuna koji naseljavaju do područje. Naučnici smatraju da je sada od izuzetne važnosti ispitati područje van Hokaida.

Svi slučajevi Jezo virusa za koje znamo prošli su bez smrtnog ishoda, ali je veoma moguće da bolest postoji i van Hokaida, zato što prije moramo da vidimo da li se i gdje proširio“, kažu naučnici.