Obilježena 26. godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti u haremu Alipašine džamije, jučer je obilježena 26. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Zaima Imamovića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

Delegaciju Kantona Sarajevo predvodili su predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, stoji u saopćenju Vlade Kantona Sarajevo.

Predsjedavajući Okerić rekao je da ćemo komandanta Zaima Imamovića pamtiti po herojstvu i hrabrosti, kao jednog od najboljih sinova naše zemlje.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

“Komandant Zaim Imamović, zlatni ljiljan je legenda odbrane Goražda i Sarajeva. Više puta je ranjavan, ali ljubav prema domovini je bila jača da bi odustao i ostavio svoj narod. Sa svojom vojskom odbranio je Goražde i Podrinje, a potom je nastavio dalje, izlazi iz opkoljenog Goražda na slobodnu teritoriju BiH, kako bi pomogao da se obruč probije izvana. Naše mlade generacije trebaju da uče o našim herojima i poštuju njihove likove i djela jer zahvaljujući njihovoj požrtvovanosti mi danas imamo nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je predsjedavajući Okerić.

Imamović je poginuo 9. oktobra 1995. godine na treskavičkom visu Čelina iznad prijevoja Rogoj. Dao je herojski doprinos oružanom otporu agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Obavljao je u činu majora dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH.

Bio je jedan od organizatora operacije kodnog naziva “Krug”, izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.

Na mezar komandanta Imamovića cvijeće su položili i članovi njegove porodice i saborci, predstavnici vlasti, delegacije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, sarajevskih općina, te brojnih boračkih udruženja.