Objavljen konkurs za stipendiranje učenika i studenata općine Centar

Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar objavila je Javni poziv za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini.

Tekst javnog poziva kao i obrazac za prijavu, te izjavu zainteresovani mogu pronaći OVDJE ili je preuzeti lično na info-pultu Općine Centar.

Prijavu na konkurs sa potrebnom dokumentacijom potrebno je dostaviti lično na protokol Općine Centar Sarajevo ili poštom preporučeno na adresu Mis Irbina broj 1, uz naznaku “Prijava za stipendiju” do 12. novembra 2021. godine.

Pravo na stipendiju Općine Centar, koja nosi ime prof.dr. Huseina Kulenovića, imaju učenici srednjih škola i studenti koji se nalaze na redovnom školovanju u srednjim i visokoškolskim ustanovama i ispunjavaju sljedeće kriterije:

– da imaju prebivalište na području općine Centar Sarajevo u neprekidnom trajanju od godine dana do dana podnošenja prijave,

– da su u prethodnoj školskoj/akademskoj godini srednjoškolci završili sa najmanjom prosječnom ocjenom od 4,00, dok se učenicima prvog razreda srednje škole boduje prosjek postignut od šestog do devetog razreda sa prosjekom od najmanje 4,00.

Ista je procedura za studente koji su tek upisali prvu godinu fakulteta, odnosno moraju imati prosjek ocjena od 4,0 završnog razreda srednje škole, dok je za ostale redovne studente uslov prosjek ocjena 8,0.

Osim postignutog uspjeha u školi također će se bodovati i posebni rezultati i uslovi života koji su navedeni u javnom pozivu.

Dodjela stipendija bit će obavljena nakon usvajanja budžeta Općine Centar za 2022. godinu, a ukupan broj stipendija koje će se dodijeliti u tekućoj školskoj/akademskoj godini biće određen u skladu sa raspoloživim sredstvima za ovu namjenu.

Stipendije “Prof. dr. Husein Kulenović“ će biti isplaćivane za period od 10 mjeseci školske/akademske 2021/2022. godine.

Učenici srednjih škola će dobivati mjesečno 70, dok će srednjoškolci sa prosjekom ocjena od 5,0 imati mjesečnu stipendiju od 90 KM.

Za studente je ovaj iznos 100 KM, odnosno 110 KM za studente sa prosjekom ocjena od 9,5 i više.

Pravo na stipendiju nemaju kandidati koji primaju stipendiju po nekom drugom osnovu, koji su obnovili godinu, apsolventi i oni koji imaju status vanrednih studenata.

Preliminarna rang lista izabranih kandidata, sa rokom za podnošenje prigovora, bit će objavljena na oglasnoj ploči Općine Centar, dok će nadležna služba o konačnim rezultatima konkursa svakog prijavljenog kandidata pismeno obavijestiti.