Oboljeli od reumatskih bolesti pred Vladom FBiH: Biološke lijekove staviti na liste

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu održani su protesti oboljelih od reumatskih bolesti povodom Svjetskog dana borbe protiv reumatizma, a organizatori su Udruženje Oboljelih od reumatskih bolesti “SNAGA” BiH i TK.

Njihovi zahtjevi su da se skupi biološki lijekovi nađu na listama za liječenje reumatskih oboljenja, kao i to da bude organiziran sastanak sa predstavnicima Vlade Federacije BiH.

Okupljeni su nosili transparente sa jasnim porukama: “Ne želimo biti invalidi”, “Vratite nam dostojanstven život”, “Biološki i bazni lijekovi nam trebaju za život”, “Ovo je vlast kojoj naši životi ništa ne znače…”.

Kako kaže predsjednica Udruženja “Snaga” Alma Serdarević-Stefanišen, pokušavaju postići pregovore sa premijerom Fadilom Novalićem i Goranom Čerkezom, pomoćnikom ministra zdravstva.

Zatražen je sastanak sa Fondom solidarnosti, Ministarstvom zdravstva i Federalnim zavodom za javno zdravstvo.

Naši zahtjevi su da se nađu naši bazni lijekovi napokon na esencijalnoj listi“, rekla je Serdarević-Stefanišen.

Poručili su da su ovo mirni protesti te da daju rok od 30 dana da se ispune njihovi zahtjevi. Ukoliko se to ne desi, ponovo će se okupiti u većem broju.

Napomenuli su da je reumatoidni artritis teška, progresivna i hronična bolest cijeloga organizma, a najizraženija je na zglobovima. Pomjene mogu biti prisutne i na koži i potkožnom tkivu, mišićima, plućima, srcu, krvnim žilama. Nepravovremeno otkrivanje bolesti može dovesti do trajnih oštećenja i značajne invalidnosti.