Osmanović i Mujanović ostaju u Srbiji, tamo bi se trebalo suditi i odbjeglim Srbima

Srbija neće izručiti Huseina Mujanovića našoj zemlji. Mujanović već tri godine u srbijanskom zatvoru iako je to bila najavila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Neće biti izručen ni Osman Osmanović kojem se također sudi u Beogradu. Objašnjenje je da su sudski postupci pri kraju i da trebaju biti završeni gdje su započeti, piše Avaz.

U Srbiji bi se trebalo suditi i licima protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice, ali su nedostupni pravdi iako neki od njih slobodno godinama žive u susjednoj zemlji. Hoće li za ratne zločine konačno odgovarati Duško Kornjača, Branko Basara Svetozar Kosorić, ili Milomir Savčić koji je nedavno pobjegao iz BiH biće jasnije nakon što srbijansko tužilaštvo pregleda predmete koji su dostavljeni iz BIH.

Naime, prema dogovoru Tužilaštvu BiH je ustupljena 24 predmeta protiv 28 osoba koja su formirana u Srbiji protiv građana BiH, a ovih dana su u Srbiju poslati predmeti koje bh. pravosuđe nije uspjelo procesuirati. Odluka o tome hoće li ih preuzeti Tužilaštvo Srbije biće donesena kada se predmeti pregledaju u Beogradu.