Počela sjednica PD PS BiH, iako je Dodik najavio zastupnici iz RS-a nisu došli

Počela je sjednica Predstavničkog doma PS BiH, a sjednici prisustvuje 28 zastupnika.

Kako je kazao predsjedavajući PD PS BiH Denis Zvizdić niko od zastupnika nije opravdao izostanak sa sjednice, ali imaju kvorum za rad.

Sjednici ne prisustvuju zastupnici iz RS-a, iako je Milorad Dodik to najavio jučer.

Podsjećamo, na današnjoj sjednici jedna od tačaka je i smjena ministra odbrane Sifeta Podžića (DF) koju je pokrenuo SNSD jer je prolongirao zajedničku vježbu OS BiH i Vojske Srbije.

Iz SNSD-a su najavili da će doći na današnju sjednicu i podržati smjenu ministra Podžića, dok su iz opozicije najavili dolazak ali ne i učešće u radu.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić odgovorio je na pitanje zastupnika Jasmina Emrića (NES) koji je izrazio zabrinutost zbog aktuelne političke situacije te ugrožavanja mira i sigurnosti BiH, a u kontekstu najave Milroada Dodika o formiranju paraobavještajnih, paradržavnih, paravojnih formacija s ciljem konačne secesije entiteta RS.

Dijelim vašu zabrinutost i volio bih da Minstarstvo sigurnosti ima kompetencije da dam odgovor na zabrinutost koji dijelimo. Imamo koordinaciju sa direktorima agencija, kontinuitet rada Ministarstva za sada osiguravamo funkcionalnost institucija bez osnova da preduzimamo bilo kakve aktivnosti, a kompetencije drugih institucija i agencija ne bih komentarisao“, kazao je Cikotić.