Foto: Naša stranka

Presedan u politici: Ustavno-pravna komisija PSBiH usvojila amandman na Ustav “jedan predsjednik BiH”

Na današnjoj sjednici Ustavno-pravna komisija Parlamenta BiH podržala je amandmane Naše stranke na Ustav BiH i utvrdila da su usaglašeni s Ustavom.

Kako su naveli iz Naše stranke radi se o četiri amandmana, a glavni je onaj da se umjesto tročlanog Predsjedništva bira jedan predsjednik BiH.

Radi se o ukupno četiri amandmana kojim se implementiraju sve presude suda u Strasbourgu. Najbitnije, podržan je naš prijedlog da se umjesto tročlanog Predsjedništva bira jedan predsjednik, i to da se izbor vrši iz Parlamenta BiH. Time bi se sve značajnije ovlasti koje Predsjedništvo danas ima prebacile na Vijeće ministara“, kazao je Damir Arnaut, član Kluba zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Dodaju da bi se osnažio i Predstavnički dom ukidanjem Doma naroda.

Također, osnažili bismo Predstavnički dom tako što bismo ukinuli Dom naroda, ne ukidajući pritom zaštitu vitalnih i entitetskih interesa. Ono što je također jako važno, za mnoge i najvažnije, jeste da bismo u parlamentarnom zastupanju prekinuli s diskriminacijom Ostalih. Proglašenjem ovih prijedloga kao ustavno utemeljenih, te podrškom njihovim principima, mi stičemo temelj za dalju parlamentarnu borbu. Naši prijedlozi sad imaju osnov za razmatranje u Predstavničkom i u Domu naroda. Ono što je vrijedno za spomenuti jest da bi se time rasprava o ustavnim promjenama konačno vratila u Parlament“, dodao je Arnaut.

Ovaj amandman izazvao je burne reakcije.

Snježana Novaković Bursać optužila je Dragana Mektića kako je svojim dolaskom na sjednicu ove komisije dao legitimitet sjednici te da je svojim glasanjem (“suzdržan”, op.a.) pokazao šta klub SDS-PDP-DNS misli o ovim promjenama kao i to da je ovo “najeklantatniji primjer njihovog podaništva”.

Mektić je prekršio nekoliko stvari. Glasao je za neke izvještaje, za neke protiv. S pozicije predstavnka RS neobjašnjivo je da je dao legitimitet svojim prisustvom i omogućio i dalji život ustavnih amandmana koje je predložila Naša stranka. Bio je uzdržan, a ti amandamni su teško usvojivi. Ovim ponašanjem Mektić je izrazio stav kluba SNSD-PDP-DNS bivajući uzdržan na amandmane koji predlažu jednog predsjednika BiH, parlamentarnu skupštinu sa 66 poslanika bez Doma naroda. Pokazali su šta misle i koga slušaju. Ovo je najeklantatniji primjer njihovog podaništva. Ponašanje je suprotno onome što je NSRS naložila”, rekla je Novaković Bursać.