Pretres prostorija AU u BiH u Tuzli u okviru predmeta Tužilaštva KS

Pripadnici SIPA-a po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, a po nalogu Tužilaštva KS, vrše pretres prostorija Američkog univerzitata BiH čije je sjedište u Tuzli, potvrđeno je za Patriju.

Istragu i provjere o AU u BiH vode tri tužilaštva i to Tužilaštvo KS, Tužilaštvo TK i Tužilaštvo BiH.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, postupajući po naredbama Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo danas (21.10.2021. godine) vrše privremeno oduzimanje dokumentacije iz Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Navedene aktivnosti se provede zbog postojanja osnova sumnje da su direktor Američkog univerziteta i druga lica počinila krivična djela „Prevara“ iz člana 294. stav (2) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, „Posebni slučajevi krivotvorenja isprava“ iz člana 374. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, „Porezna utaja“ iz člana 273. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i „Pranje novca“ iz člana 272. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine“, saopćili su iz SIPA-e.

Vlasnik Američkog univerziteta Denis Prcić uhapšen je 18. juna, a u pritvoru je bio do 15. jula kada mu je određen kućni pritvor.

Novim rješenjem Suda BiH od 18. septembra ukinut mu je i kućni pritvor, a određene mjere zabrane sastajanja sa svjedocima, zabrana posjećivanja određenih mjesta i zabrana obavljanja određenih djelatnosti, te zabrana putovanja.

Prcić osim bh. državljanstva ima i američko.

Denis Prcić sumnjiči se za krivična djela pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave, a u vezi izdavanje diplome AU u BiH direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću koji je jedan od osumnjičenih u ovom predmetu prema istrazi Tužilaštva BiH.

Tužilaštvu KS grupa studenata prijavila je Prcića za nezakonitu naplatu dodatnih troškova u iznosu od 1.500 KM što je uslovljavao izdavanjem diplome.

Za isto djelo ga je i Tužilaštvu TK prijavila grupa studenata gdje je već ispitano više od 130 svjedoka. U junu je Prcić ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a u okviru predmeta koji je otvoren u novembru 2020. godine po prijavi više studenata.

Studenti koji su upisali AU u BiH sa sjedištem u Tuzli, a koji nema dozvolu za rad u Sarajevu nastavu su ipak slušali na više lokacija u Sarajevu.

AU u BiH čak je osnovao i Nacionalnu sigurnosnu akademiju na čijem je čelu bio Selmo Cikotić, aktuelni ministar sigurnosti BiH. Nakon što su studenti prijavili Prcića zaustavljen je nastavni proces, a studenti su ostali bez diploma i bez novca.

U predmetu koji vodi Tužilaštvo BiH jedan od osumnjičenih je i direktor OSA-e koji je od Prcića dobio krivotvorenu diplomu jer nema dokaza da je Mehmedagić studirao na AU u BiH. Istraga je proširena na još nekoliko osoba, a nedavno je vršeno vještačenje servera koji je pronađen na jednoj vikendici u okolini Sarajeva.

Denis Prcić, podsjećamo, sumnjiči se za krivična djela pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave kada je riječ o Tužilaštvu BiH.