S kineskog tržišta odlazi i posljednja velika američka društvena mreža

LinkedIn će ukinuti kinesku verziju svoje usluge ove godine.

Kompanija je kao razloge ukidanja lokalnog izdanja svoje društvene mreže za profesionalce navela “znatno izazovnije radno okruženje i veće zahtjeve usklađenosti u Kini”.

Iako smo bili uspješni u pomaganju kineskim članovima kod pronalaženja posla i ekonomskih mogućnosti, nismo pronašli istu razinu uspjeha u društvenim aspektima dijeljenja i informiranosti”, navodi se u saopćenju LinkedIna, a prenosi Engadget.

Ipak, kompanija ne napušta u potpunosti Kinu. Radit će na samostalnoj aplikaciji za zapošljavanje pod nazivom InJobs, koja neće imati društveni feed niti bilo koji način dijeljenja postova ili članaka.

Tkom svog prvobitnog lansiranja u februaru 2014. godine, LinkedIn je pristao na državna ograničenja te se obavezao da će blokirati određene sadržaje.

Međutim, ove godine su se pojavile neke naznake problema. U martu je kompanija ograničila registracije kineskih korisnika, dok nije bila sigurna da je sve u skladu sa zakonima te zemlje. Nekoliko mjeseci kasnije, Kina je objavila da 105 aplikacija krši zakone o prikupljanju podataka, uključujući LinkedIn.

Treba napomenuti da je LinkedIn posljednja velika američka društvena mreža koja je još uvijek službeno radila u Kini. Zemlja je zabranila Signal i Clubhouse ranije ove godine, a Facebook i Twitter su blokirani još od 2009. godine, dok je Instagram zabranjen 2014. godine.