Schmidt: Ovlasti su u ladici i ne isključujem mogućnost da se ta ladica otvori

Na posebnoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH zastupnicima se obratio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Klubovi zastupnika postavljali su pitanje, a više njih odnosilo se na to da li će koristiti Bonske ovlasti. On je kazao da ih već koristi, ali ne pred očima javnosti.

“Ovlasti su u ladici i ne isključujem mogućnost da se ta ladica otvori”, kazao je Schmidt i dodao: “Ja nisam Paddy Ashdown. Nećemo se vratiti u to vrijeme jer je došlo do predaje odgovornosti u ruke domaće vlasti. Sve nadležnosti i dalje stoje, sve ovlasti koje imam nisu ukinute. Pitanje provođenja odluka je najvažnije“.

Posebno se osvrnuo na pitanje reforme pravosuđa i kazao: “Čitao sam Pribeov izvještaj, moramo doći u stanje vladavine prava. Moramo uvidjeti da postoji potreba da se stekne povjerenje građana i da se radi na onome što je njima važno.”

Na pitanje vezano za Izborni zakon, kazao je sljedeće: “Jako je važno ono što su rekli iz Venecijanske komisije. Znamo da se vode razgovori o tome kako organizirati izbore, posebno one u Predsjedništvu. Ti zakoni se moraju donositi ovdje a ne dekretom, ali mislim da bi bilo dobro da dođemo do zajedničkog rješenja” i dodao: “Uz poštovanje svim pitanjima koja su slična, kada ćete iskoristiti svoje ovlasti, a ja ne mogu isključiti te ovlasti, ali neću si olakšati posao. Moramo prvo dobro da se potrudimo da se ide političkim pristupom. Ja sam blago, blago optimističan u smislu nekih predloženih zakona da oni neće biti usvojeni i to će biti zasluga svih onih koji su radili na tome, ja sam jedan od njih“.

Istakao je i spremnost da se obrati u Domu naroda PSBiH.

Schmidt je zaprepašten činjenicom da se u školama rade različiti programi po nacionalnostima.