SNSD: Krajnje je vrijeme da Republika Srpska ukine sve “neustavne propise”

Republika Srpska će se kao strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i njegovih aneksa pridržavati člana 5. prema kojem “strane pozdravljaju i podržavaju postignute dogovore u vezi sa Ustavom Bosne i Hercegovine, izloženog u Aneksu 4”, navodi se u saopćenju SNSD-a.

Tim Aneksom je propisano da će se entiteti i svi njihovi dijelovi u potpunosti pridržavati ovog Ustava, koji ima prednost nad onim odredbama zakona Bosne i Hercegovine, kao i ustava i zakona entiteta koje nisu u skladu s njim, navode iz stranke.

Ustavom BiH jasno je utvrđena podjela nadležnosti između BiH i entiteta po kojoj ‘sve vladine funkcije i ovlaštenja koje u ovom Ustavu nisu izričito dodijeljene institucijama Bosne i Hercegovine, pripadaju entitetima’.

Dva propala pokušaja ustavnih promjena radi naknadne legalizacije nametnutih zakona, poznatih kao ‘aprilski’ i ‘butmirski’ paket, direktno potvrđuju neustavnost zakona nametnutih od visokih predstavnika, pa i onih zakona koje je donijela Parlamentarna skupština bez izričitog ustavnog osnova. Zato je prof. Kasim Trnka nakon propasti ‘aprila u butmiru’ pisao da treba izvršiti ‘neophodnu konstitucionalizaciju već postignutih reformi u oblasti sistema odbrane, pravosudnog sistema, sistema oporezivanja, obavještajno-sigurnosnih službi i drugih važnijih pitanja koja su, umjesto ustavom, uređena zakonima’”, ističu iz SNSD-a.

Dodaju da je vrijeme da Republika Srpska ukine sve “neustavne propise”.

Krajnje je vrijeme da Republika Srpska u skladu sa svojim ustavnim položajem potvrđenim Dejtonskim sporazumom, ukine sve neustavne propise kojima su uspostavljane nelegalne institucije na nivou BiH. A mnogo takvih se nakotilo u vrijeme diktature OHR-a i njegovog Ustavnog suda kome su pisali gotove presude protiv prava Republike Srpske”, navodi se u saopćenju koje potpisuje Slavko Mitrović, predsjednik Političkog savjeta SNSD-a.