Sve više se traži psihijatrijsko vještačenje i utvrđivanje stanja Dodika da vodi državu

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a i danas je u centru inetresovanja javnosti.

Reakcije na jučerašnja dešavanja i harmoniku u zgradi Predsjedništva i danas mnogi komentiraju.

Bivši predsjednik SDS-a i trenutni delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Mladen Bosić kaže kako se jučer prisjetio nalaza vještaka psihijatra, kada se prije nekoliko godina našao na sudu s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Bosić smatra da posljednji potezi člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika “graniče s normalnošću”, a posebno jučerašnje sijelo s harmonikašem u zgradi Predsjedništva.

Mislim da to debelo graniči s normalnošću i da tu mogu stajati neki drugi problemi iza toga. Ja moram da kažem da sam se sjetio suđenja s Dodikom prije nekoliko godina, kada je neuropsihijatar dao svoj nalaz koji je veoma kritičan po Dodika, s ozbiljnim poremećajima. Ja sam tada mislio da se radi o nečemu što treba Dodiku osigurati neku naknadu, ali sada mi se čini da je čovjek dao pravi iskaz. U skladu s tim, Dodik ima takvih psihičkih problema da ne bi mogao dobiti ni dozvolu za nošenje oružja, a ne da vodi čitav narod ili državu“, izjavio je Bosić za TV BN.

Pravni stručnjak Enver Išerić za Patriju ističe da negdje od 5. novembra razmišlja o ovoj temi, ali da je nakon jučerašnjeg orgijanja u zgradi Predsjedništva BiH siguran da je potrebno vještačiti Dodika.

Pozivam udruženje psihijatara Bosne i Hercegovine da obavi psihijatrijsko vještačenje i utvrdi zdravstveno stanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, a na osnovu njegovog djelovanja i ponašanja, kako bi se mogle odrediti mjere obaveznog liječenja, i utvrdila trajna nesposobnost za obavljanje funkcije člana Predsjedništva BiH, te izabrao zamjenski član za ovu odgovornu funkciju.

Ovo nije više lično pitanje pojedinca nego je pitanje cijele društvene zajednice koju Milorad Dodik svojim djelovanjem može odvesti u stanje sukoba sa nesagledivim posljedicama“, kazao je Išerić.