Trojka različito gleda na CB BiH/ Elmedin Konaković: Projekat koji su ponudili bolji nego današnje stanje

Priča oko izgradnje poslovnog objekta Centralne banke BiH koji bi uključivao i trezor još uvijek nije dobila svoj konačni epilog.

Iako su vlasnici dijela parcele u Hastahani koju su platili više od 4 miliona KM Općini Centar, CB BiH nije dobila urbanističku saglasnost za početak gradnje. Umjesto toga iz Općine Centar nude neke druge lokacije.

Narod i pravda kao jedan od koalicionih partnera Naše stranke i SDP BiH dao je podršku izgradnji CB BiH u dijelu parka Hastahana koji nije zelena površina.

Danas je na pitanje Patrije o ovom problemu kao i da bi se ovakav postupak u Banja Luci okarakterisao kao napad i rušenje Centralne banke BiH, predsjednik NIP-a Elmedin Konaković priznao da se u ovom slučaju više slaže sa nama nego sa svojim koalicionim partnerima.

Mi vidimo drugačije tu situaciju oko Centralne banke, ali čini mi se da ima nekih rješenja koje je ponudio načelnik Mandić (načelnik Općine Centar Srđan Mandić op.a.) )koja bi bila idealna, a u njima mora učestvovati i Kanton.

Neke zamjenske lokacije koje su po meni dobra rješenja za Centralnu banku zahtijevat će skupštinski proces i proceduru učešća Vlade jer je dio te parcele u vlasništvu kantonalnog Zavoda za izgradnju i morat će dati saglasnost. Za mene bi bilo idealno da se na takav način riješi i da sve strane budu zadovoljne“, kazao je Konaković.

On je dodao da NIP jeste glasao za Hastahanu i novi projekat u kojem je 92 posto zelene površine i u kojem izgleda mnogo ljepše nego što danas izgleda.

Pri tome štitimo jednu državnu instituciju. Zamislite da Dodik ima formalno impakt ili da se to nalazi u Banja Luci i da tamo imamo guvernera CB BiH koji bi mogao biti pod političkim pritskom i po meni bi to bilo jedno prejako oružje u njegovim secesionističkim namjerama i tu instituciju istinski moramo zaštititi bez obzira ko je na čelu politički i je li neki član SDA ili nije. U ovom trenutku možda se najbolje oslikava naš stav zašto je važno da se problem trezora riješi. Oni trenutno nemaju baš idealne uvjete za rad. Mi smo bili za izgradnju CB BIH u tom prostoru. Za nas je to bilo dobro rješenje tako da se tome nismo suprostavljali, a ovo bi moglo biti najbolje ako se Softić, Mandić i Forto dogovore oko toga da je to negdje na potezu oko Holidaya još bolje, a mi ćemo tome dati političku podršku“, kazao je Konaković.

Na pitanje kakvi su odnosi unutar koalicije, s obzirom da premijer KS Edin Forto više ne govori da su “jaki kako beton“ već “stabilni“, Konaković je kazao da su “i jaki kao beton i stabilni“.