Trump pokreće vlastitu platformu za društvene medije početkom naredne godine

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump službeno je otkrio da pokreće vlastitu platformu za društvene medije 2022. godine.

Platforma će nositi naziv TRUTH Social, a očigledno je dio napora Trumpa i njegovog tima u borbi protiv “velikih tehnoloških kompanija iz Silicijske doline, koje su iskoristile svoju moć da ušutkaju protivničke glasove u Americi”.

Dio Trumpovih pristaša vjeruje da su društvene mreže pristrane u pogledu na konzervativne glasače. Jedna grupa je čak 2018. godine tužila Twitter, Facebook i Google, optužujući ih za kršenje antimonopolskih zakona i kršenje njihovih prava iz Prvog amandmana, udruživanjem radi potiskivanja konzervativnih stajališta.

Sud je nekoliko puta odbacio slučaj. Prema istraživanju Sveučilišta New York objavljenom ranije ove godine, ne postoje dokazi o pristranosti u odnosu na konzervativce na najpopularnijim svjetskim društvenim mrežama.

Čak u vrijeme kada su se vodili američki predsjednički izbori, na Instagramu se pojavila greška koja je davala prednost Trumpovom sadržaju u odnosu na Bidenov, piše Engadget.

Ipak, istina je da su Facebook i Twitter zabranili Trumpu korištenje platformi nakon nereda u Kaptolu 6. januara. Twitter je utvrdio da su njegovi tweetovi u to vrijeme kršili politiku kompanije.

Prema njihovim navodima, Trumpovi tweetovi “moraju se gledati u kontekstu širih događaja u zemlji i način na koje šira publika može shvatiti predsjednikove izjave, uključujući i poticanje na nasilje…”

Ranije ovog mjeseca, Trump je podigao tužbu kako bi vratio svoj Twitter račun, tvrdeći da zabrana krši njegova prava osigurana Prvim amandmanom.

Uz to, njegova blokada s Twittera bit će posebno spomenuta u objavi TRUTH Social-a.

Živimo u svijetu u kojem su talibani prisutni na Twitteru, ali vaš omiljeni američki predsjednik je ušutkan”, izjavio je Trump.

Beta verzija TRUTH Social platforme očekuje se u januaru, a Trump i njegov tim očekuju da će ga uvesti širom SAD-a u prvom kvartalu 2022. godine.