U četvrtak štrajkuju radnici JU “Djeca Sarajeva”, obavijest upućena roditeljima da djecu dovedu u 7:30 sati

U četvrtak će radnici Javne ustanove Djeca Sarajeva održati štrajk upozorenja u trajanju od pola sata.

Termin za štrajk je najavljen od 7 sati ujutru do 7:30.

Kako je istakao Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, djeca će kao i svaki drugi dan doći u vrtić, ali da u to vrijeme neće raditi sa djecom.

Oni će u to vrijeme samo čuvati djecu, neće se realizirati nikakav program i neće biti nikakvih aktivnosti u to vrijeme“, kazao je Sivro.

Razlozi su kaže loši uvjeti rada i nedostatak kadrova.

Oni se odnose na nemogućnost rada, odnosno loše uvjete rada u smislu nedostatka kadra. Ne samo da u ovom mjesecu istječu ugovori 90 radnika, a u sljedećem istječu ugovori još 40 radnika, nego oni imaju problem da se različito tretiraju vrtići od osnovnih i srednjih škola. Kada radnici odlaze na bolovanja, onda ih niko ne mijenja, ne mijenjaju ih novi radnici, nego radnici koji tu već rade, rade i njihov posao“, dodao je za Faktor Sivro.

Također je i upozorio da ukoliko se ne udovolji zahtjevima radnika, nakon štrajka upozorenja poduzet će neke druge mjere.

Podsjećamo, Upravni odbor je 22. septembra donio Odluku da se tadašnja direktorica JU “Djeca Sarajeva“ Suanita Banda razrješava dužnosti direktora, a imenuje v.d. Alma Trnka. Ipak, Banda još uvijek se vodi u sudskom registru kao direktor.

Banda je smijenjena nakon što je u KS došlo do promjene vlasti, a iako je u više navrata od Ministarstva odgoja i obrazovanja tražila saglasnost za raspisivanje javnih konkursa za nedostajući kadar na određeno vrijeme odgovora nije bilo.

Ona je smijenjena na osnovu Informacije Ministarstva odgoja i obrazovanja u kojoj je navedeno da je sada već bivša direktorica uposlila na određeno vrijeme već postojeći radni kadar (produžila ugovore za 75 radnika). U svojoj tužbi ona tvrdi da je to u skladu sa članom 33 stav (2) Zakona o predškolskom odgoj i obrazovanju KS i kada nema saglasnost Ministarstva.

Prema tome, uskoro bi 140 zaposlenika moglo ostati bez posla.

Obavijest o štrajku došla i do roditelja

Nekim roditeljima na Viber i Facebook grupe vrtića u koja idu njihova djeca stigla je obavijest o štrajku.

U istom su zamolili roditelje da djecu ne dovode prije 7:30 u vrtić, te da ipak ukoliko dovedu oni će biti tu.