Foto: H. H./ Sarajevska sehara

U Kantonu Sarajevo 108 novozaraženih osoba, četiri osobe preminule

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 108 novih slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 868 uzoraka.

„Trenutno je na bolničkom liječenju 188 pacijenata, od kojih su 177 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 11,7 posto. Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 114 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 74 pacijent. Na respiratoru je 10  hospitaliziranih osoba, tri koriste neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 20 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti“, navode iz Zavoda.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.419 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.906 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 60.338 osoba zaraženih koronavirusom, te 57.506 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 154, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 256.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 203 pacijenta, od kojih je 11  transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzet je 681 PCR bris. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 422 poziva, a obavljeno je i 211 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno su aplicirane 887 doze vakcina, i to: 851 na Zetri i 36 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Revakcinacija se vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina, naglašavaju iz Zavoda.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.