U ponedjeljak mirni protesti ispred zgrade OHR-a: Lična kampanja pojedinca kojeg je Hadžikadić isključio iz Platforme?

Grupa građana najavila je da će u ponedjeljak organizovati mirne proteste ispred zgrade OHR-a u Sarajevu s početkom u 10 sati.

Bitno je prije svega daljeg napomenuti da je ta grupa građana predstavljena ispred Facebook stranice “Restart – konkretno, transparentno i dosljedno”, te su u objavi te stranice kao organizatori Sejda Čavčić i Suad Đozić.

Sama stranica je opisana kao politička organizacija, te sa kontaktom privatnog mobilnog telefona koji kada potražite navodi na dotičnog Đozića. Suad Đozić je kratko, vrlo kratko (slava u trajanju od jednog dana), bio u žiži javnosti, a nakon što je Mirsada Hadžikadića i još dvoje prijavio Konvenciji i Sudu časti Platforme za progres. Prvenstveno je u žižu javnosti dospio preko medija koji otvoreno nisu podržavali Platformu. Hadžikadić je dan poslije isključio Đozića iz stranke.

Od visokog predstavnika Christiana Schmidta traže da reaguje i zaštiti ustavno-pravni poredak BiH. Objava u kojoj su najavili proteste ubrzo je obrisana, ali smo prije brisanja uradili screenshotove objave. Nismo sigurni da li brisanje znači da protesti neće biti održani.

U ponedjeljak imamo priliku da ispred OHR pitamo visokog predstavnika zašto ne radi posao za koji je jako dobro plaćen, a posao je da štiti ustavno-pravni poredak naše zemlje. Povodom aktuelne društveno-političke situacije u državi, uzrokovane političkim djelovanjem kojim se ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, pozivamo građane na mirne proteste ispred OHR-a u ponedeljak od 10 sati.

Svjedoci smo bahatih, beskurpuloznih, nekarakternih i društveno opasnih političara, koji kreiraju strah, šire mržnju i neizvjesnost među građanima. Koji ne poštuju i atakuju na institucije države, ugrožavaju mir i sigurnost, kao i budućnost svih ljudi u BiH, urušavajući sve društvene i demokratske procese postignute u BiH poslije Dayton-a.

Zahtjevamo da visoki predstavnik Christian Schmidt u koordinaciji sa EU i SAD odlučno i hitno reaguje povodom aktuelne krizne situacije u zemlji. Da preuzme odgovornost i dužnosti koje ima po svome mandatu, te da koristi sve mehanizme OHR-a u svrhu rješavanja trenutne i budućih kriza, uključujući Bonske ovlasti i zabrane djelovanja političkih aktera u BiH”, kazali su organizatori Sejda Čavćić i Suad Đozić.

Ističu kako su protesti najavljeni i prijavljeni MUP-u Novo Sarajevo, Ministarstvu zdravlja i Kriznom štabu KS kao i Ministarstvu saobraćaja KS. Dodaju a će saobraćaj biti obustavljen ispred OHR od 10 do 12 sati.

Pozivamo roditelje, studente, radnike, penzionere, intelektualce, sve građane Sarajeva i BiH da izađu na proteste, da zahtjevuju hitnu reakciju OHR-a i visokog predstavnika u svrhu očuvanja mira, društva, zbog naše budućnosti i očuvanje Evropske civilizacije i sigurnosti. Izađimo i dostojanstveno u miru izrazimo svoj stav, odnosno tražimo da djeluju oni koji po Ustavu moraju da djeluju, a sve u cilju zaštite ove Bosne i Hercegovine”, poručili su.

Sve ovo neodoljivo podsjeća na kampanju pred izbore loših političara – početnika, pa je dobro pitanje da li se dotični Suad Đozić planira uskoro kandidirati za neku poziciju. Još bolje pitanje je da li će ovo uskoro postati još jedna stranka koju će građani finansirati…