U Srbiji počela primjena covid propusnica: Nevakcinisani ne mogu vani iza 22 sata, da li isto dolazi i u BiH?

Upotreba covid propusnica počela je sinoć u susjednoj Srbiji. 

To u praksi znači da će svi koji se nakon 22:00 sata nađu u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima morati imati dokaz o vakcinaciji, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 42 sata, kao i potvrdu o preležanoj bolesti.

To je potvrdila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Kada je riječ o vakcinama, kovid propusnica podrazumijeva da druga doza vakcine nije data prije više od 210 dana, odnosno sedam mjeseci“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da covid propusnice neće imati fotografije, ali će covid redari i druga službena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu.

Brnabić je dodala da je za strance potreban digitalni EU certifikat ili certifikat zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju certifikata.

Certifikat će moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu preko mobilnog telefona“, objasnila je Brnabić.

Sve inspekcije danas i sutra biće na terenu kako bi zajedno sa ugostiteljima provjerili u praksi kako funkcioniše sistem, a u ponedjeljak, 25. oktobra počet će kažnjavanje pravnih i fizičkih lica zbog kršenja mjere.

Obzirom da su vlasti u Bosni i Hercegovini često optuživane od strane građana, ali i novinara, da kopiraju sve mjere koje Srbija donese, smatramo da je validno pitanje da li ćemo se i mi uskoro suočiti s covid propusnicama.