Usvojen Nacrt budžeta Općine Ilidža za narednu godinu: Mladima koji su kupili stan 3.000 KM refundacije za poreze

Na sjednici Općinskog vijeća Ilidža se razmatrala i usvojila Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regualcionog plana “Blažujski drum“ – po skraćenom postupku-, izgradnja stambeno -poslovnog objekta, na lokaciji u ulici Vreoca koji je usvojen.

Također, usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o plaćama i naknadama place u Općini Ilidža koja porpisuje usklađivanje koeficijenata sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno usklađivanje koeficijenta utvrđenih za radno mjesto općinskog pravobranioca i radno mjesto zamjenika općinskog pravobranioca.

Imenovan je jedan član Općinske izborne komisije Ilidža, te razriješeni član i predsjednik radi isteka mandata, te će biti upućeno Centralnoj izbornoj komisiji BiH na saglasnost.

Po prvi put u Općini Ilidža usvojena je Odluka o pružanju podrške stambenom zbrinjavanju mladih refundiranjem troškova plaćenog poreza na promet nekretnina ili plaćenog poreza na dodatu vrijednost koja omogućavama mladima sa područja općine Ilidža.

Jedan od projekata – programa Općine Ilidža u 2021. godini je pomoć mladim osobama u rješavanju stambenog pitanja odnosno pomoći kod kupovine stana ili kuće kroz dodjelu novčanih sredstava mladim osobama sa područja Općine Ilidža na ime refundacije plaćenog poreza na promet nepokretnosti ili poreza na dodatu vrijednost do 3.000,00 KM.

Na ovaj način Općina Ilidža nastoji pomoći mladima i motivisati kupovinu nekretnina na području općine Ilidža. Ovo je još jedna u nizu aktivnosti kako bi Općina Ilidža bila općina koje je naklonjena mladima.

Općnsko vijeće razmatralo je i usvojilo Nacrt budžeta Općine Ilidža za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 26.500.000KM.

Pripreme za izradu Nacrta budžeta Općine Ilidža za 2022.god. bazirane su na Smjernicama o procesu izrade budžetskog zahtjeva Općine Ilidža, i cjelokupan proces je usklađen sa budžetskim kalendarom utvrđenim Zakonom o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pored toga, u procesu izrade Nacrta za 2022. godinu, izvršena je detaljna analiza svih prihoda i rashoda na bazi historijskih podataka, prije svega podatatka o izvršenju Budžeta za 2020. godinu i 2021. godinu, uključujući i procjenu službi nadležnih za njihovu realizaciju o mogućem izvršenju u 2022. godini.

U Nacrtu budžeta su uključena planirana namjenska sredstva Kantona za prevoz djece, Kantonalnog ministarstva komunalne privrede i infrastrukture za sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže, kao i sredstva građana namjenjena za sufinansiranje kapitalnih aktivnosti.

Nacrt za 2022. godinu, predstavlja dobru polaznu osnovu za uspješno provođenje procesa Javne rasprave i i svi građani i drugi učesnici mogu svojim primjedbama, prijedlozima i sugestijama doprinijeti kvalitetu izrade Prijedloga Budžeta, čija će realizacija u cjelini za rezultat imati zadovoljavanje potrebašto većeg broja građana i poboljšanje ambijenta i uslova za život i rad na području Općine.

Javna rasprava za Nacrt budžeta Općine Ilidža će se održati u trajanju od 29.10. do 15.11.2021.godine.