Video/ Prisjetimo se naše ankete da li Sarajlije znaju ko je Dario Džamonja ili znaju ko je pobjednik “Zadruge”

Danas je godišnjica smrti velikog Daria Džamonje, te tu priliku koristimo da se prisjetimo ankete koju smo sproveli prije dvije godine.

Naime, ekipa Sarajevske sehare, kada još uvijek nismo bili medijska kuća, već samo mladi ljudi koji se žele usmjeriti, izašla je na ulice i pitala građane ko je Dario Džamonja.

Željeli smo vidjeti koliko građani Sarajeva danas poznaju lik i djelo možda najpopularnijeg pisca s naših prostora.

Drugo pitanje je bilo ko je pobjednik “Zadruge 2”, time smo željeli dobiti odgovor šta je danas aktuelnije u Sarajevu, šund ili kultura.

Pa pogledajte:

Iako veoma mali broj od ispitanih građana zna ko je Dario Džamonja, bitno je istaći značaj ove ličnosti za Sarajevo i Sarajlije.

Dario Džamonja bio je bosanskohercegovački pisac, novinar i kolumnista u časopisima Slobodna Bosna, Oslobođenje, Kolumnista te urednik u časopisu Lica.

Bio je dijete razvedenih roditelja, radi čega ga je uvijek pratio osjećaj da nikome ne pripada sem Sarajevu, njegovom voljenom Sarajevu koje mu je bilo vječna inspiracija.

Dobitnik je nagrade Veselin Masleša za najbolju knjigu proze za 1985. godinu, te Fund Free Expression Award 1993. godine; Writes Club Madison – druga nagrada za non-fiction 1994. godine i otkupne nagrade za poeziju Madison, 1996. godine.

Liječim se. Bezuspješno. Evo, već je pet godina kako ‘apstini­ram’ od Sarajeva, i da sam cijelog života bio na ‘igli’, do sad bih se ‘očistio’, ali od Sarajeva ne mogu, pa da me ubiješ. Ponekad mi se čini da je ono umrlo u meni, da sam ga se kotaris’o, ali dovoljna je najmanja sitnica, poznat glas preko telefona, ime u novinama, san, da se sve iznova uzburka u meni, da naprosto podivljam od želje da… da… da ne znam ni sam šta…”