Vlada KS za podršku mladima u samozapošljavanju odabrala 41 biznis plan, pogledajte preliminarnu listu

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je, u okviru Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede, tokom mjeseca jula 2021. godine objavilo javne pozive za 11 pojedinačnih programa.

Posebna pažnja se posvetila programu podrške mladima u osnivanju start up poslovnih subjekata za koje je Komisija za izbor korisnika poticajnih sredstava danas objavila Preliminarni prijedlog korisnika i iznose poticajnih sredstava po ovom programu.

Ministarstvo privrede KS je, prepoznavajući značaj pružanja podrške razvoju poduzetništva i osnivanja novih i perspektivnih kompanija na području Kantona Sarajevo, i ove godine je kreiralo program za podršku samozapošljavanja mladih. Na javni poziv za ovaj program prijavilo se 103 aplikanta, dok je Komisija ocijenila da je 41 biznis plan zadovoljio uvjete i kriterije Javnog poziva“, kazao je ministar Delić.

Preliminarnim prijedlogom predviđena ukupna sredstva za odobrene poslovne planove izabranih korisnika poticajnih sredstava su 742.752,34 KM, od čega su 595.152,34 KM poticajna sredstva po odobrenim biznis planovima, a 147.600 KM je predviđeno za finansiranje minimalne neto plaće za prvih šest mjeseci rada, kao i poreza i doprinosa i ostalih naknada u iznosu od 600 KM mjesečno.

Ukoliko kompariramo ovu godinu s prethodnom, mislimo da je ove godine doista dobar odziv mladih na javni poziv, kao i broj aplikanata koji su zadovoljili uvjete javnog poziva. Naime, u 2020. godini broj prijavljenih bio je daleko manji i po objavljenom Javnom pozivu zaprimljena je ukupno 41 prijava, dok su ugovori o dodjeli poticajnih sredstava zaključeni i potpisani s 21 aplikantom“, istakao je ministar Delić.

Preliminarni prijedlog korisnika poticajnih sredstava za program podrške mladima u osnivanju start up poslovnih subjekata za 2021. godinu možete pogledati klikom OVDJE.