Završeni COBISS dani u Nacionalnoj i univerzitetskoj bibliotice BiH

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH danas, drugi dan drugih po redu COBISS dana bio je posvećen potpisivanju Ugovora o punopravnom članstvu u Kooperativnom bibliografskom sistemu i servisima (COBISS.BH) biblioteka sa područja Tuzlanskog kantona.

Nove članice sistema su tri javne biblioteke: Javna biblioteka Banovići, Gradska biblioteka Kalesija i Narodna biblioteka „Dr. Mustafa Kamarić“ iz Gračanice, kojima se pridružila i jedna specijalna biblioteka koja je u sastavu Muzeja istočne Bosne.

Osim biblioteke iz Čelića i Živinica sve javne biblioteke sa područja TK su članice sistema COBISS, kao i dvije specijalne i dvije univerzitetske.

Dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH potpisao je ugovor sa direktorima biblioteka, novim članicama sistema – Edisom Hodžićem iz biblioteke Banovići, Alijom Džafićem iz biblioteke iz Kalesije, Nedžadom Peljtom iz biblioteke iz Gračanice i Ljubišom Veljkovićem iz Muzeja istočne Bosne.

Ovo je bila prilika da se novim članicama sistema obrati i dr. Aleš Bošnjak, direktor Instituta informacijskih znanosti iz Maribora (IZUM-a) ukazujući na značaj koje će biblioteke imati učestvujući u jedinstvenom online sistemu COBISS.BH.

Dani su završili promocijom bibliografija – izdanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Uvodnu riječ o bh. nacionalnoj bibliografiji i promotor sva tri izdanja bila je dugogodišnja pomoćnica direktora NUBBiH, mr. Amra Rešidbegović, koja je istakla značaj bibliografija u kulturno-historijskom i baštinskom naslijeđu jedne zemlje. Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH izdaje nacionalne bibliografije u kontinuitetu sa manjim prekidima od 1953. godine, a prva izrađena u okviru sistema COBISS je izdata za 1999. godinu.

Promotori pojedinih bibliografija bili su autori i priređivači, Bosanskohercegovačke bibliografije monografskih publikacija mr. Dženana Tuzlak, Bosanskohercegovačke bibliografije serijskih publikacija, mr. Dragana Bogdanović i mr. Azra Smajić Gačević je promovirala Bibliografiju časopisa Bosniaca koja je zajedno autorica sa istaknutom bibliotekarkom mr. Sonjom Polimac, koja je preminula prošle godine.