Zmajevi večeras igraju najteži okršaj do sada, Cimirot povrijeđen

Reprezentacija BiH večeras od 20:45 sati protiv Ukrajine u Lvivu igra prvu od tri posljednje kvalifikacione utakmice za SP 2022 u Kataru.

Nakon sjajnih igara u protekle dvije godine koje su krunisali plasmanom u 1/4 finale EURO 2020, Ukrajina ponovo želi na veliko takmičenje.

Čak i uz izostanak dva najbolja igrača – Zinchenka iz Manchester Cityja i Malinovskog iz Atalante selektor Ukrajine najavio je pobjedu.

Ovo je vjerovatno najteža utakmica koja čeka BiH u kvalifikacijama, a upravo zato očekuje se kako će selektor Ivajlo Petev ponovo prilagoditi igru reprezentacije novim okolnostima.

BiH će u ovom meču biti jača i za prvotimca Denisa Hadžikadunića koji je propustio Kazahstan zbog kartona.

Ekipi su se nakon “viza problema” pridružili i stoper Dario Đumić, te veznjaci Sanjin Prcić i Elvis Sarić.

Uz Džeku će selektor u vrhu napada birati između Prevljaka i Demirovića. Demirović je do sada imao prednost u mečevima u kojima nismo bili dominantni na terenu kao što očekujemo i protiv Ukrajine, ali teško da će nakon dva gola Prevljak ostati na klupi.

S obzirom na dosadašnje manevre selektora, možda na terenu vidimo i neko treće rješenje.

Petev će večeras imati veću širinu na klupi u odnosu na prije tri dana, posebno u sredini terena gdje protiv Kazahstana praktično nije imao rezervi, a sada ima i Prcića i Sarića.

Prema najavama njihovih medija, Ukrajina će početi u sastavu: Pyatov (Shakhtar), Matvienko (Shakhtar), Kryvtsov (Shakhtar), Zabaryni (Dynamo Kiev), Tymchyk (Dynamo Kiev), Stepanenko (Shakhtar), Shaparenko (Dynamo Kiev), Kornienko (Shakhtar), Yarmolenko (West Ham), Tsygankov (Dynamo Kiev) i Yaremchuk (Benfica).

Za ovu utakmicu imamo veći izbor igrača na raspolaganju i najvažnije je da izgledamo dobro kao ekipa i pokušat ćemo osvojiti jedan ili tri boda. Što se tiče naše igre, uvijek može još bolje. Znam da to možemo i jako mi je drago da smo pokazali harmoniju, a siguran sam da možemo i puno bolje igrati. Mislim da nemamo pritisak. Adrenalin je druga stvar. Moramo izaći sa željom da odigramo što bolje i nećemo kalkulisati. Zanima nas samo sutrašnji meč, a o narednim ćemo razmišljati kada bude vrijeme”, kazao je Petev na press konferenciji uoči utakmice.

Također, naknadno je došla informacija da će trening, kao i večerašnji meč propustiće reprezentativac Gojko Cimirot zbog povrede.

Nakon urađene magnetne rezonance, jutros je kod Cimirota definitivno potvrđeno djelomično napuknuće mišića stražnje lože potkoljenice.

Zbog ove povrede naš reprezentativac će odsustvovati sa terena oko tri sedmice.

Jutros su pristigli i rezultati jučerašnjih PCR testiranja, te su svi igrači i članovi stručnog štaba negativni na virus COVID-19.