Agencija za statistiku BiH provodi deset talan ažuriranja uzoraka: Uskoro bi mogli da vam pokucaju na vrata

Agencija za statistiku BiH, tokom novembra i decembra 2021. godine, provodi deseti talas ažuriranja glavnog okvira uzorka.

Navode da je cilj da se poveća obim i kvalitet statističkih podataka u Bosni i Hercegovini kao i njihovo dalje usklađivanje sa EU standardima.

Ažuriranje se vrši popisivanjem domaćinstava u odabranom uzorku popisnih krugova prema definisanoj metodologiji koju su pripremile sve tri statističke institucije u BiH.

Upitnik sadrži pitanja o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja, statusu objekta prema nastanjenosti, najvišoj završenoj školi i slično.

Istraživanja zasnovana na uzorku domaćinstava jedna su od glavnih aktivnosti statističkih institucija u Bosni i Hercegovini, a okvir uzorka direktno utiče na kvalitet odabira uzorka za svako istraživanje kao i na rezultate istraživanja.

Kvalitetan okvir uzorka je preduvjet za kvalitetniji rad statističkih institucija u BiH zbog toga što osigurava visok kvalitet vrijednih, uporedivih, pouzdanih i tačnih podataka i statistika potrebnih za planiranje kratkoročnih i dugoročnih socijalno-ekonomskih razvojnih strategija i praćenje procesa reforme u Bosni i Hercegovini.

Ažuriranje provode obučeni anketari i kontrolori koji imaju odgovarajuće akreditacije Agencije za statistiku BiH.

Zbog značaja ove aktivnosti, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine poziva stanovništvo na aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantuje da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe, navodi se u saopćenju Agencije za statistiku BiH.