Ahmed Nurković: Počnimo stvari nazivati svojim imenom, Srpska nije nikakva republika nego entitet Srpska

Ahmed Nurković, aktivista, koji nerijetko svoje stavove objavljuje na društvenim mrežama obratio se javnosti, ali i medijima, jer kako kaže vrijeme je da se Republika Srpska počne nazivati svojim imenom. 

Ovo dolazi u vrijeme najveće krize Bosne i Hercegovine od devedesetih godina i sve većih provokacija čelnih ljudi manjeg bh. entiteta.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

“Vrijeme je da mediji, naši zvaničnici, političari i generalno javnost počnu da stvari nazivati pravim imenom jer generacije nam odrastaju u neznanju.

Ne postoji nikakva Republika Srpska, kao REPUBLIKA, nego postoji BOSANSKOHERCEGOVAČKI entitet koji se zove Republika Srpska i tako ga treba i nazivati.

To nije nikakva REPUBLIKA to je ENTITET unutar nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine tako da se za taj dio BIH ne primjenjuje definicija REPUBLIKE, nego decinicija ENTITETA.

U svakom govoru i medijskom izvještaju treba tako i naglašavati jer možeš entitetu dati ime i KRALJEVINA ali to nije nikakva kraljevina nego je to samo ime, a ne pravna kategorija kraljevine.

Da banalizujemo, možeš ti svom kafiću dati ime republika, ali to i dalje ostaje kafić, a ne republika ili možemo neku mjesnu zajednicu nazvati REPUBLIKA ali to i dalje ostaje samo mjesna zajednica i ništa više.

U svim probosanskim medijima kada se piše o entitetu Republika Srpska treba pisati i govoriti da je to BOSANSKOHERCEGOVACKI entitet RS isto važi i za Federaciju BIH.

Primjetio sam kod naših, sugrađana posebno srpske nacionalnosti ali i kod ostalih, da stvarno vjeruju da je BOSANSKOHERCEGOVAČKI entitet RS Republika, a ona to nije nego je ENTITET.

Neko ko ima ima puno više uticaja od mene trebao bi svakodnevno uticati na medije i političare da ovu stvar praktikuju u govoru i izvještavanju”, poručio je Nurković.

U svojoj objavi označio je i nekoliko medijskih kuća.