Aleksandar Trifunović o svom iskustvu s vakcinacijom: Mjerio sam antitijela, odlučio sam se i na treću dozu!

Poznati novinar, kolumnista i urednika portala BUKA, Aleksandar Trifunović, odlučio je svoje iskustvo s vakcinacijom javno objaviti.

Njegovo iskustvo i poruku građanima prenosimo u cjelosti:

Ogled o mojoj vakcinaciji

Vakcinisan sam vakcinom marke Sinofarm u februaru u Kikindi, u martu sam u rodnom gradu primio i drugu dozu.

Nisam imao nikakvih nuspojava, niti sam imao ikakvu reakciju vrijednu pomena, ni na prvu, ni na drugu dozu vakcine.

Mjerio sam antitijela u aprilu, mjesec dana nakon druge doze, imao sam 627 antitijela, SARS-CoV-2 IgG (S protein), na referentnoj vrijednosti od 50.

Sedam mjeseci nakon druge doze, ovog oktobra, mjerio sam antitijela, imao sam ih 172, što je i dalje dovoljno za imunitet.

Sav ovaj period sam se kretao uobičajeno, družio sam se sa drugim ljudima, radio, snimao emisije, putovao mnogo više nego prošle godine, izlazio u javne prostore pune ljudi, bavio se fizičkom aktivnošću, doduše manje nego prošle ili početkom ove godine, ali to je druga tema.

Suština je da sam se nakon vakcinacije skoro pa približio normalnom načinu života, mislim na normalne obrasce ponašanja prije pandemije.

Pridržavam se i dalje propisanih mjera i nošenja maske. Bez problema sam prelazio granice drugih država, što poslovno, što turistički, sa potvrdom o vakcinaciji. Apsolutno sam protiv zatvaranja i rigoroznih mjera, kao što sam apsolutno za imunizaciju.

Prije dva mjeseca sam preko portala euprava dobio poziv da primim treću dozu vakcine. Portal eUprava Republike Srbije predstavlja centralno mesto elektronskih usluga za sve građane, u mom slučaju vakcinisane u Srbiji.

Razmišljao sam se koju vakcinu da primim, Sinofarm je u prethodnom periodu, s obzirom da nisam dobio Covid, dobro radio svoj posao i bio je prvi izbor i za treću ili boost dozu.

Pratio sam naučne diskusije, onih koji znaju mnogo više od mene o virusu i vakcinaciji, pitao sam poznanike koju su primili treću dozu i odlučio sam se ipak za vakcinu Fajzer.

Više iz praktičnih razloga. Primio sam treću dozu juče u Novom Sadu, zahvaljujem se ljubaznom osoblju Doma Zdravlja na brzini i efikasnosti usluge. Dan nakon vakcinacije osjećam blagu malaksalost i blago povišenu temperaturu, ali sve u granicama normalnog.

Vakcinacija je moja odluka, ne pišem ovo kao dio nikakve naručene kampanje, niti bih to radio, već kao neko ko djeluje u javnom prostoru osjećam odgovornost i potrebu da podijelim svoje iskustvo i da ga stavim na uvid i tako pomognem svima koji se dvoume oko imunizacije.

Iz prostog razloga što živim u Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj, koja je zajedno Sa Federacijom BiH po smrtnosti od virusa među prvima u svijetu. Ta crna statistika je i dalje, nažalost, većini nedovoljna da shvatimo da je virus tu.

Tek 30% ljudi u našoj zemlji je vakcinisano, što je poražavajuće. Ispod nas u Evropi su samo Ukrajina i Bugarska. A posebno je poražavajuće da se ovaj podatak ne tiče samo vakcine za Covid, već i svih drugih vakcina.

Ovo društvo ozbiljno sumnja u nauku i to sve više i više uzima svoj danak.

Civilizacija smo, između ostalog, što smo uspjeli da umanjimo snagu virusa vakcinom, da ga ukrotimo i tako produžimo ljudski život.

Nemam nikakvog razloga da sumnjam u efikasnost vakcine i da sa ovo razuma što imam promišljam da ćemo ovaj opasni virus obuzdati vradžbinama i ignorisanjem činjenice da je on tu. Zato sam se vakcinisao, da zaštim sebe i druge od sebe.

A ti, naravno, vidi šta ćeš.