Aljoša Čampara: Sigurnosno stanje zadovoljavajuće ali zabrinjavajuća politička situacija koju kreira Dodik

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH u emisiji “Rezime” kaže da je sigurnosno stanje u FBiH zadovoljavajuće, te da nije bilo situacija gdje policija nije mogla odgovoriti zadatku.

Ipak, ističe kako bi trebali biti zabrinuti zbog sveukupne političke situacije u BiH.

Međutim, kada uzmete sveukupnu političku situaciju u BiH onda stvarno imamo razloga da budemo zabrinuti. U ovom trenutku je to najveći sigurnosni izazov.

Čak i migrantska kriza i sve ono što je iza nas nije toliko zabrinjavajuće koliko je zabrinjavajuća politička situacija koju kreira Milorad Dodik i njegovi sateliti koji jednostavno narušavaju ustavno-pravni poredak BiH na ovaj način, koji prijete određenim potezima koji su unilateralni i koji narušavaju ustavno-pravni sistem BiH.

Sa tog aspekta mislim da trebamo biti svi u BiH biti zabrinuti, prije svega mi građani BiH, ali naravno i međunarodna zajednica koja ima mandat ovdje u BiH“, kazao je Čampara.

Ističe da imaju korektnu saradnju sa MUP-om RS-a.

Imate vi tu jednu vrstu policijske solidarnosti inače među svim policijskim agencijama kojih mi u BiH imamo jako puno. Mislim da taj sistem još uvijek dobro funkcioniše, korektna je saradnja, postoji mogućnost razmjene informacija, itd.

Naravno sve istrage vode tužilaštva, ali u ovom trenutku mogu reći da imamo dobru saradnju policijskih agencija. Korektan odnos imamo i ja i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. Politička situacija nije poremetila naše odnose i mislim da je to dobro“, dodaje.

Na pitanje zašto zagovara reformu policije FBiH Čampara odgovara:

Mislim da reforma policije uvijek treba da se kreće ka nekim standardima koje imaju evropske zemlje. Mi imamo jedan potpuno atipičan primjer decentralizirane policije. Ali prije svega smatram da naša policija treba u svakom segmentu biti depolitizirana.

Policija treba, prije svega, da odgovara građanima, a ne određenim političkim partijama. Dokle god mi budemo u situaciji da policijske strukture ne budu u potpunosti depolitizirane ili da nema nikakvog uticaja politike, mislim da ćemo imati problem u BiH, jer svjedoci smo da i nakon 20 godina i više još uvijek nismo riješili problem ni kriminala ni korupcije“.

Naglašava da su Američka ambasada i OHR međunarodni partneri i da zbog toga insistira da se reforma policije radi s njima.

Jako su puno uložili u sektor sigurnosti u BiH. Dio su tog sistema i mislim da sve policijske agencije i policijske strukture imaju povjerenje u Američku ambasadu kada je u pitanju sektor sigurnosti, ali naravno i OHR koji ima svoj mandat ovdje i koji su uradili sve zakone o unutrašnjim poslovima u zadnjih 20-25 godina. Mislim da nama trebaju međunarodni partneri da nam pomognu i mislim da su u nekim segmentima društva prerano otišli“.

Pojašnjava da zbog toga što je ozbiljna situacija, u negativnom smislu, u BiH održan sastanak sa kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova.

Prije svega taj sastanak smo održali upravo iz razloga da preveniramo određene događaje ili dešavanja koja se mogu desiti, posebno na teritoriji FBiH. Dakle najviše smo zainteresovani da ovdje očuvamo mir. Iz tog razloga poslali smo jednu značajnu poruku da policijske strukture pokušaju prevenirati bilo koji incident koji bi neke ratnohuškačke politike ili politike koje smatraju da BiH ne može opstati ovakva kakva je jedva dočekali.

Upravo iz tog razloga smo održavali određene sastanke i naravno rekli smo da smo uvijek tu i da ćemo biti tu u slučaju zaštite ustavno-pravnog poretka i teritorijalnog integriteta BiH. Kada se desi neki incident eventualno, on može prerasti u ozbiljne sukobe i onda dođete u situaciju da ne možete neke stvari kontrolirati. Zato trebamo ozbiljno shvatiti ovu situaciju i ozbiljne mjere poduzimati kada je u pitanju sigurnosna situacija“.

O ubistvu dvojice sarajevskih policajaca kaže da je MUP KS-a dostavio dopunjeni izvještaj i da je nekoliko osoba već osumnjičeno.

Čini mi se da su i otkrili potencijalne ubice, kao i pomagače. To je bio jedan vrlo kompleksan predmet gdje se jako puno radilo i gdje je bilo jako puno međunarodne pravne pomoći. Kantonalno Tužilaštvo i MUP KS-a su radili na tom predmetu, ali ipak mislim da je najvažnije da su se otkrile ubice naših policajaca“.

O slučaju Memić Čampara navodi da se nadležne institucije bave tim pitanjem i da se iskreno nada da će porodica doći do istine.

Ovaj slučaj je sigurno jedan od slučajeva gdje je sveukupni pravosudni sistem na ispitu. Ja se ipak nadam da će istina pobijediti, da mora pobijediti i da će pravda biti dostižna. Nekada je spora ali mislim da istina ipak na kraju pobijedi“.

Ističe da je tražio informaciju o provođenju konkursne procedure u FUP-u.

U medijima su se pojavile određene insinuacije, odnosno tekstovi gdje je rečeno da konkurs nije proveden na transparentan i efikasan način, da je bilo određenih zloupotreba, da su primana u toj proceduri djeca visokorangiranih policijskih službenika, da nije objavljena konačna lista sa imenima nego sa šiframa, da ljudi koji su u toku konkursne procedure koja je trajala jako dugo napunili 35 godina, a u momentu kada su podnijeli zahtjev za konkurs da nisu imali 35 godina što je bio uslov.

To su sve neke informacije koje treba provjeriti. Ja sam tražio od gospodina Kormana da mi dostavi te informacije. Svaki konkurs treba biti transparentan“.