Amer Jerlagić: Bojim se da ćemo za godinu kupovati struju na svjetskoj berzi

Amer Jerlagić, nekadašnji direktor Elektroprivrede BiH komentirao je aktuelnu situaciju u vezi s dešavanjima i protestima rudara, koji odbijaju dijalog i žele isključivo ispunjenje svih osam zahtjeva.

Kaže da je restruktuiranje trebalo da se desi prije deset godina.

Nažalost teško je ovo gledati. Ovo restrukturiranje koje se pominje je moralo biti 2011. godine, a ne 2021. godine. Da smo to imali 2011. godine i da se nastavio proces restrukturiranja danas bismo imali i zadovoljne rudare i spremne rudnike za velike proizvodnje, za velike blokove. Međutim, ništa se nije radilo na restrukturiranju prije 10 godina i danas smo svjedoci ovih nemilih scena.

Restrukturiranje koje je predlagano prije 10 godina je moralo odvojiti rudara u kor biznisu, znači rudara sa krampom i lopatom od režije, od administracije i to smo vidjeli na desetinama rudnika u Evropi. Tada bi administracija radila u nekim malim firmama koje bi imale dio biznisa u rudniku i dio biznisa na tržištu, a rudar bi zaista bio i nagrađen.

Ali to nije urađeno, jer oni koji su to morali sprovesti u djelo su zaključili da im je bolje da ulažu novac, kao biva u rudnike kroz tendere, jer na tenderima ima hajra, a na restrukturiranju nema. Nema nikakvih novaca, nego je mukotrpan posao i niko ga se nije htio prihvatiti. Svi su znali da ima 2000 do 3000 viška osoblja u administraciji a da fali rudara za lopatu i široko čelo“, kazao je Jerlagić u Dnevniku TV SA.

Pojasnio je da kada vidimo kakve su cijene struje na svjetskom tržištu, a da su rudnici bili zdravi, da su depoi na termoelektranama bili puni uglja, danas bismo imali ekstra zaradu Elektroprivrede koja bi mogla ulagati u rudnike.

Ali, piramidu su okrenuli naopako i imamo ovakav epilog“, dodao je Jerlagić.

Govoreći o zahtjevu rudara i izjavi direktora EP BiH Admira Andelije da su zahtjevi rudara nerealni Jerlagić kaže:

Teško je biti sada pametan i donositi zdrave odluke. Danas je situacija tako teška da je sigurno teško ispuniti svaki od ovih zahtjeva rudara, pa čak i ovu minimalnu platu od 1000 KM. Da se na vrijeme restrukturiralo ne bi bilo problema, ali s ovakvim stanjem balastom režijskog osoblja koje prati rudara s lopatom u jami teško da se mogu prihvatiti svi uvjeti.

Ja pozivam obje strane da krenu u dijalog. Od ultimatuma nema ništa, sjesti za sto i naći najbolje rješenje. Svaki drugi scenarij osim dijaloga nije dobar. Bojim se da ćemo za godinu dana biti prinuđeni kupovati struju na svjetskoj berzi, a onda će cijena struje otići u nebesa i za domaćinstva i industriju. Pozivam sve da se vrate za sto i dijalogom nađu rješenje“, dodao je Jerlagić.

Podsjećamo, i danas se nastavlju protesti rudara sedam rudnika iz FBiH.

Rudari su jučer u 11 sati ujutru došli pred zgradu Vlade Federacije, a tu su i prenočiti na temperaturi koja graniči s nulom.

Imaju ukupno osam zahtjeva.

Među zahtjevima je stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku kojim bi se plata rudara umanjila.

Jedan od zahtjeva je i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva, kao i donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima.

Zahtijeva se i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, kao i smjena direktora Rudnika, koji su Pravilnike stavili u primjenu.

Danas tokom dana pred rudare je sa specijalcima sišao ministar Nermin Džindić (SBB) kojem rudari nisu dozvolili da se obrati, a odbili su ući na pregovore.

Iako su tražili da se obrati bez zaštite ministar Džindić to nije učinio, a članovi Vlade FBiH su izašli na sporedni izlaz i zaobišli rudare.

Sinoć je održan i hitni sastanak koji je sazvao federalni premijer Fadil Novalić u zgradi Vlade.

Vlada nije udovoljila zahtjevima rudara, formiran je pregovarački tim.