Andelija: Što prije usaglasiti zahtjeve da počne proizvodnja u rudnicima; Husić: Odustali smo od tri zahtjeva

Predstavnici sindikat rudara i pregovarački tim Vlade Federacije BiH večeras su postigli “okvirni” dogovor.

Nakon sastanka medijima su se obratili akteri sastanka, a direktor EP BiH Admir Andelija je kazao da je bitno da se što prije usaglase sve tačke sporazuma kako bi se nastavila proizvodnja u rudnicima.

Postali smo možda i dosadni javnosti i svima koji prate ova događanja. Mislim da smo mogli dogovor postići i da ne dođe do ovih događaja.

Otprilike smo se usaglasili za deset tačaka koje su iz prijedloga sindikata uz određena pojašnjenja i korekcije”, kazao je Andelija nakon sastanka.

Dodao je da su ostale tri tačke koje treba usaglasiti, te da se sastanci nastavljaju sutra ujutro.

Ostale su tri tačke koje ćemo razmotriti i jedna i druga strana i sutra ujutro se ponovo sastajemo i ukoliko budemo imali saglasnost da potpišemo sporazum. Vrlo bitno je da što prije usaglasimo kako bi proizvodnja u rudnicima započela sutra i da se skinemo javnosti sa vrata“.

Sinan Husić, predstavnik sindikata rudara, kazao je kako je sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine dogovoreno 10 zahtjeva.

Napravili smo jedan korak naprijed, prihvaćeno je deset zahtjeva. Tri tačke nismo uspjeli usaglasiti, pod rednim brojem 1, 2 i 9. Usaglasili smo se da pregovore nastavljamo sutra i to je to”, istakao je Husić.

Dodao je da su večeras rudari odustali od ova tri zahtjeva, među kojima je pod tačkom 1 smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, već bi bio postignut sporazum.

Sporne su i smjena direktora Rudnika Tuzla i isplate dnevnica tokom radničkog neposluha.

Da smo odustali od tačke 1, 2 i 9 imali bi sporazum. Nemam sporazum, ali treba reći da smo bilizu usaglašavanja tačke 9”, kazao je Sinan Husić.

Na kraju je rekao i u vezi sa čim nema pregovora…

Ono što je usaglašeno i oko čega nema više pregovora je povećanje cijena uglja, sredstva se planiraju na uplaćenje troškova na platu. Nećemo više plate bez poreza i doprinosa. Dio sredstava ide na zaostala dugovanja”, dodao je na kraju predstavnik sindikata rudara.