Britanija daje podršku Schmidtu i u Bonskim ovlastima, Rusija neće o njemu da raspravlja

Predstavnica Velike Britanije u Vijeću sigurnosti UN-a Barbara Woodward, u svom obraćanju na današnjoj sjednici ovog tijela rekla je da su duboko uznemireni situacijom u kojoj se BiH nalazi posljednjih nekoliko mjeseci.

Pozdravljam rezoluciju kojom se produžava misija EUFOR-a. Ovo je od ključne važnosti za visokog predstavnika Christiana Schmidta kako bi imao pomoć u izvršavanju svojih dužnosti u Bosni i Hercegovini. Iako gospodin Schmidt nije ovdje s nama danas želimo mu se zahvaliti na njegovom radu. Radujemo se njegovom povratku na narednim sjednicama“, kazala je predstavnica Velike Britanije.

Predstavnik Francuske u Vijeću sigurnosti UN-a Nicolas de Riviere kazao je da je od sukoba devedesetih BiH napredovala ka miru i stabilizaciji uz podršku Evropske unije te, iako su danas političke tenzije prisutne, Francuska podcrtava evropsku perspektivu BiH.

Mir i stabilnost na evropskom kontinentu su veoma važni. EU je imala značajnu ulogu kroz djelovanje EUFOR-a Althea za dobrobit cijele zemlje”, dodao je i pozvao političke vođe da prevaziđu podjele i rade u interesu svih naroda.

Pozvao je i na izborne reforme principe koji će osigurati nediskriminacije za sve građene u skladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

Kaže da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt ima veoma važnu ulogu u očuvanju miru te smatra da svi politički partneri mogu imati koristiti od visokog predstavnika koji može stabilizirati zemlju.

Predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a u svom obraćaju pred ovim vijećem večeras je istakao:

Posljednji visoki predstavnik Incko (Valentin Inzko, op.a.) odlučio je da ima autokratsko pravo da donese Zakon o negiranju genocida, iako se svi narodi u BiH nisu složili. Glasanje za novog visokog predstavnika Kristijana Šmita je bilo izvan zakona. Naš stav je da BiH trenutno nema visokog predstavnika. S obzirom da ne priznajemo visokog predstavnika, o njemu nećemo raspravljati. Što se nas tiče, on je pristrasan i njegov cilj je bio da se naruši mir u BiH“, istakao je predstavnik Rusije.

Istakao je da ured visokog predstavnika postaje sve veći problem za BiH i vrši se kontinuirani pritisak na RS.

Vjerujemo da svu odgovornost za ono što se dešava u BiH i što će se dešavati trebaju snositi izabrani predstavnici naroda“, zaključio je predstavnik Rusije.

Predstavnica Irske Geraldine Byrne Nason kazala je da joj je drago jer je mandat EUFOR-u produžen, zahvalila je Schmidtu i njegovom izvještaju u kojem je dao detaljnu sliku stanja u BiH te je ohrabrila sve strane da poštuju i sarađuju s visokim predstavnikom i Uredom visokog predstavnika (OHR).

Podsjetila je na uvjete 5+2 za zatvaranje OHR-a što do sada nije usvojeno, ali je istovremeno izrazila zabrinutost zbog negativne retorike koja produbljuje podjele i prepreka su za pomirenje.

Pozvala je sve strane da se suzdrže od unilateralnih reakcija, posebno glorifikacije ratnih zločinaca u BiH, dodajući da nema mjesta za to kao ni za poticanje genocida.

BiH ima, kao i druge zemlje, brojne probleme zbog pandemije koronavirusa, ali blokada državnih institucija pogoršava ovu situaciju”, zaključila je.