Bunt tuzlanskih ugostitelja zbog epidemioloških mjera, preko vikenda kontrolisano 1.600 objekata

Od petka je na snazi odluka Vlade Tuzlanskog kantona da se ugostiteljskim objektima ograničava radno vrijeme, te da nema muzike uživo.

Policija vrši kontrole, ugostitelji negoduju, doktori apeluju na vakcinaciju jer je građanima trenutno na raspolaganju više od 15.000 vakcina.

Do sada je u Tuzlanskom kantonu preminulo 1.330 osoba pozitivnih na koronavirus.

Trenutno je zaraženo više od 2.000, a hospitalizirano 135 građana.

Uzroci su, tvrde stručnjaci, sve agresivniji virus, nepoštivanje mjera i nevakcinisanost.

Prvom dozom vakcinisano je oko 28 posto, drugom 25 posto građana. Najviše vakcinisanih je u Doboj Istoku, najmanje u Sapni.

U onom trenutku kada bude bio značajan dio populacije, odnosno, preko 80 posto vakcinisano, tada ćemo moći zaustaviti transmisiju virusa. U ovom trenutku ne idemo samo na vakcinu da zaustavimo širenje već teže oblike bolesti. Nažalost, ono što vidimo u UKC-u je da naši oboljeli dolaze dosta kasno i dođe do smrtnog ishod još dok se vrši prijem”, kaže Nijaz Tihić sa UKC-a Tuzla.

Stoga, mjere su pooštrene uz kontrolu policije i inspekcije. Protekli vikend je kontrolisano više od 1.600 ugostiteljskih objekata i zatečena su dva objekta da rade duže, a vlasnici su dobili prekršajni nalog.

One opće mjere koje sprječavaju transmisiju virusa su konstantno bile na snazi. Nikada nisu bile ukinute ali njihovo nepoštivanje je dovelo do ovog što danas imamo. Uvijek je bila naglašavana pojačana inspekcijska kontrola, to smo naglasili i ovog puta, i to će se nastaviti”, objasnio je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Ugostitelji su burno reagovali na odluku i izrazili negodovanje i dosadašnjim mjerama.

U zatvorenom prostoru 30 ljudi, na otvorenom 150. Ako je bilo preko 30, mora potvrda o vakcini i test. I to je apsurdno. Zvali su nas na sastanak prije nekoliko dana i tražili da zaposlimo redare koji će to provjeravati što je, također, još jedan ogroman apsurd. Sve što su do sada uradili je totalna katastrofa i mi ćemo sada pravo djelovati na to”, mišljenja je Edin Omerović, predsjednik Grupacije ugostitelja TK.

Djelovanje su najavili u vidu nepoštivanja odluke, blokade puta i masovnog protesta ali ništa od toga nije realizirano, a hoće li biti, nismo saznali jer ugostitelji danas nisu bili raspoloženi za medije.