Danas sjednica Vijeća ministara, kako i da li će glasati političari iz RS-a?

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da obavi drugi krug glasanja o tridesetak tačaka dnevnog reda koje su razmatrane na prošloj sjednici, ali nisu usvojene u prvom krugu, jer su protiv glasali predstavnici RS.

Prošle sedmice održana je sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je, između ostalog, trebao biti razmatran Prijedlog programa reformi Bosne i Hercegovine 2021., s Prijedlogom odluke o usvajanju programa reformi BiH 2021., čiji je predlagač Komisija za saradnju s NATO-om BiH.

Međutim, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH Josip Brkić je, kao ovlašteni predlagač, povukao tu tačku s dnevnog reda sa zahtjevom predsjedavajućem da je uvrsti na narednu sjednicu Vijeća ministara.

Kazao je tada novinarima da je, sukladno onome što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH najavio da će biti protiv svih odluka, „činjenica da je Prijedlog programa reformi za 2021. godinu povučen za narednu sjednicu Vijeća ministara, ostavlja ga u tom proceduralnom životu“.

Vijeće ministara BiH bi se danas, u drugom krugu glasanja, između ostalog trebalo izjasniti o Nacrtu prijedloga programa javnih investicija/razvojno -investicijski program institucija Bosne i Hercegovine 2022. – 2024. godine, kao i o Informaciji o IPA 2021. državnom programu za BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći 2021. – 2027. (IPA III).