DF podržao rudare i reforme, uputit će zahtjev za smjenu Džindića, Novalića i Andelije

Klub zastupnika Demokratske fronte u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine uputit će na narednoj sjednici Parlamenta FBiH zahtjev za smjenu ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, direktora Elektroprivrede Admira Andelije, i premijera FBiH Fadila Novalića.

Klub Demokratske fronte u Parlamentu FBiH poziva i nezadovoljne rudare pred Parlament FBiH kako bi se na demokratski način izrazila podrška ovom zahtjevu.

Klub Demokratske fronte u Parlamentu FBiH smatra da samo smjenom svih odgovornih za stanje rudnika i rudara u FBiH, može biti postignuto rješenje.

Također, Demokratska fronta ovim putem ističe da snažno podržava reforme u oblasti energetike i rudarstva.

Podsjećamo, i generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Admir Andelija pozvao je da se u ponedjeljak potpiše sporazum koji je njemu ponuđen u vezi rudnika a zatim da svi potpišu ostavke.

Ja sam pokrenuo ovu reformu i smatram se odgovornim zato što sam pokrenuo reformu. Sinan Husić i Zuhdija Tokić zato što su je srušili i uništili energetski sektor. Ministar Nermin Džindić zato što je pet šest godina ministar i sve je to gledao i svi ostali koji su tamo sjedili. Potpišemo sporazum i potpišemo ostavke na pozicije koje obnašamo. To je za spas energetskog sektora“, kazao je Andelija za Face TV.

Na pitanje što u tome ne spominje i federalnog premijera Fadila Novalića Andelija je kazao da govori sa aspekta struke i menadžerstva.

Ja sam generalni direktor i upravljam kompanijom, Sinan i Zuhdija upravljaju sindikatom, njihova je odgovornost ogromna. Oni uporno od maja mjeseca opstruiraju reorganizaciju rudnika odbijajući da ispune bilo šta što su obećali. Oni više ne mogu biti kreatori ili provodioci bilo kakvih odluka“, dodao je.