Dodik priznao da Ustavom RS nije predviđena vojska, sad mu odgovara Ustav BiH

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a priznao je da u Ustavu RS nema odredbi koje govore o odbrani, već se za formiranje Vojske RS poziva isključivo na Ustav BiH.

Na pitanje oko promjene Ustava RS u kojem se ne navodi odbrana Dodik je kazao da su ti članovi brisani.

Ali nije izbrisan u Ustavu BiH gdje jasno stoji da OS jednog entiteta ne mogu preći na teritoriju drugog i tražim da se to reafirmiše. Pokrenuli smo pitanje ustavne reforme i ova skupština će utvrditi principe, radimo sistematično i posvećeno. Imamo dovoljno energije, volje, sposobnosti, znanja, Vijeće naroda je nametnuto odlukom visokog predstavnika dok je to u FBiH dejtonska obaveza.

Vjerovatno ćemo ići na to da se ukine Vijeće naroda i vratiti poziciju NSRS da može brže da odlučuje bez ikakvog zastoja“, kazao je Dodik.

Na drugo pitanje da li će RS imati finansijske kapacitete da finansira iz svog budžeta sve te uposlenike kada povuku nadležnosti, Dodik je kazao:

Niko neće biti ostavljen na putu ili na ulici. Ako dođe do tog rješenja smanjit će se kapaciteti OS BiH i troškovi te vrste. Zar vam ne djeluje logično da će se reformom UIO BiH riješiti i to pitanje. Iz te participacije plaćaju se Srbi koji tamo rade.

Nije to nikakva milostinja iz Sarajeva. Mi participiramo proporcionalno u sredstvima Budžeta BiH. Ta sredstva novim sistemom obuhvata poreza će se vratiti u budžet RS. BiH nema pravo na odbranu i formiranje odbrambenih struktura, nema pravo na sud, na obavještajnu službu“.

On je potvrdio kako je zatražio niz sastanaka sa zvaničnicima zemalja EU, a posebno ima želju da se sretne sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan nije spreman da učini bilo šta da napravi štetu druga dva naroda. Dok ga nisam upoznao imao sam drugačije mišljenje. Ja vjerujem u njegovu objektivnost“, kazao je Dodik koji će se sutra vidjeti sa turskim predsjednikom.